U petak svečano otvaranje adaptiranog porodilišta u Općoj bolnici

0
102

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju.

Svečano otvorenje renoviranog porodilišta Opće bolnice će biti upriličeno u petak, 9. augusta u 10.sati.

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran što je rezultiralo da se budućim mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu sa evropskim standardima.

 

Također, trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta.

Proteklih mjeseci trajali su građevinski i drugi radovi na ovom Odjeljenju i vodilo se računa o svakom detalju. Poduzete su sve mjere da se porod humanizira i da ostane u lijepom sjećanju svake majke.

Porodilište koje je formirano početkom rata 1992. godine danas raspolaže sa ukupno 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju 7 komfornih dvokrevetnih soba sa kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena 4 kreveta. CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove. Do sada su se ove i hitne operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

Sada je ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski rez mora uraditi u roku manjem od 10 minuta.

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se sastoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano. Na Odjeljenju radi 10 ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, 2 specijalizanta ginekologije i akušerstva, 2 pedijatra, 4 specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital) ,koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se sa prvim porođajima a od januara 2010. godine i sa porodom na stočiću.

Sadašnje porodilište kruna je velikog truda i rada osoblja te vizije menadžmenta da pacijentice i naši budući sugrađani zaslužuju samo najbolje zdravstvene uslove, navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Ovu ideju su prepoznale i društveno odgovorne kompanije koje su se odazvale pozivu koji su inicirali uposlenici u saradnji s menadžmentom.

radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime