U ovoj godini počinje proces informatizacije sistema zdravstva na području BPK Goražde

0
1

Copy-of-IMG_6096-620x358Goražde – Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva posjetili su danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Sa predstavnicima kantonalnog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice razgovarali su o Projektu jačanja zdravstvenog sektora u FBiH i planiranim projektnim aktivnostima u 2014. godini.

Uz premijera BPK Goražde Emira Frašta i resornu ministricu Nelu Čarapić, sastanku sa članovima Projektnog tima Federalnog ministarstva zdravstva prisustvovali su i direktori Kantonalne bolnice Goražde, domova zdravlja u Goraždu i Palama (Federacija), te Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

U okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora na području BPK Goražde do sada je izvršena rekonstrukcija primarne zdravstvene zaštite kroz izgradnju, odnosno opremanje ambulanti porodične medicine u sve tri općine na prostoru BPK Goražde.

– Federalno ministarstvo zdravstva započelo je ovaj projekat na području našeg kantona 2005. godine. Projekat je finansirala Svjetska banka, a Ministarstvo za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u projektu je učestvovalo sa sredstvima u iznosu od 30 posto – kazala je resorna ministrica Nela Čarapić.

Copy of IMG_6106

Naredni korak u okviru ovog projekta jeste informatizacija sistema primarne zdravstvene zaštite, a BPK Goražde jedan je od kantona u FBiH koji će učestvovati u njegovoj prvoj fazi.

– Ono što je planirano za ovaj kanton jeste nabavka nedostajuće informatičke opreme i mrežne prateće strukture za sve domove zdravlja u ovom kantonu, koje podrazumijeva i službe porodične medicine, Službu za majku i dijete i Centar za mentalnu i fizikalnu rehabilitaciju – pojasnila je Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva i dodala da, nakon instalacije informatičke opreme, naredni korak uključuje nabavku i implementaciju softverskih rješenja.

Predstavnici zdravstvenih ustanova BPK Goražde iskazali su zadovoljstvo onim što je do sada postignuto u okviru Projekta jačanja sektora zdravstva na prostoru našeg kantona.

– Postignut je iskorak u smislu rekonstrukcije prostora za potrebe primarne zdravstvene zaštite, nabavke potrebne opreme i inventara, a informatizacija će značiti jedan značajan iskorak koji će omogućiti svim profesionalcima u zdravstvu razmjenu podataka i određene statističke parmetre koje ćemo imati dostupne u svakom trenutku – kazala  je direktorica Doma zdravlja u Goraždu Sabina Gušo.

Kako ističu predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, daljnje projektne aktivnosti predviđaju i uspostavljanje sistema monitoringa i evaluacije s ciljem da se na području cijele Federacije počnu primjenjivati savremeni standardi u oblasti zdravstva, a kvalitet pružanja zdravstvenih usluga podigne na viši nivo.

Copy of IMG_6104

(bpkg.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime