U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije u Kartenu, održan je trodnevni seminar za imame i predstavnike džematskih odbora. Od ukupno 40 naših džemata na ovom prostoru, učešće na seminaru je uzelo njih 35. Seminar je otvorio predsjednik IZB u Austriji Esad ef. Memić prof., koji je poželio dobrodošlicu referentima i svim prisutnima. Nakon predsjednika uslijedila su uvodna obraćanja referenata na ovom seminaru: brigadira Muhamed ef. Skenderovića, glavnog urednika našeg lista ,, Preporod“ mr. Mehe ef. Šljive, rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžića i rukovodioca vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH dr. Amir ef. Karića.

0
1

SONY DSCAustrija – Nakon prezentiranja dva refereta, programom su bile predviđene i diskusije, koje su protekle u veoma dobroj atmosferi. Razgovaralo se otvoreno o trenutnom radu naših džemata i Zajednice na ovom prostoru, perspektivama i mogućim zajedničkim projektima na nivou cijele IZ-e. IZBA po broju džemata nalazi se na trećem mjestu u čitavoj dijaspori, a na drugom po vrijednosti imovine i objekata. Po svojoj organiziranosti, jedinstvu i obrazovnoj strukturi imama sada spada među vodeće naše Zajednice u dijaspori.

Zadnji dan seminara održana je i javna rasprava na amandmane ustava IZ-e u BiH, koju su predvodili Razim ef. Čolić i dr. Amir ef. Karić. U ime Zajednice Esad ef., se zahvalio Razim ef. i Amir ef. na uvodnim obraćanjima i dodatnim pojašnjavanjima o ovoj aktuelnoj materiji. Pozvao je sve imame, predsjednike i aktiviste džemata da naknadno usaglase svoje prijedloge koje će izravno, kao i objedinjeno u predviđenom roku poslati ustavnoj komisiji.

Na kraju je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost Uredu za bošnjačku dijasporu koji je svojom aktivnošću pomogao da dođe do uspostavljanja dugo očekivane jedinstvene IZ-e na ovom prostoru.

Prijedloge na amandmane nakon predsjednika, dali su i neki od imama i prisutnih aktivista. Moderator ovog seminara je bio Hasudin ef. Atanović, prof., sekretar IZBA.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime