U Orahovoj kod Bosanske Gradiške niko nije popisan

0
18

GradiškaBosanska Gradiska – Kako se približava 15. oktobar, kada završava popis stanovništva u BiH, raste i bojazan da svi Bošnjaci neće biti popisani, posebno u Republici Srpskoj. Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić (SDA) pozvao je sve nosioce funkcija u institucijama zaduženim za provođenje popisa da donesu odluku o produženju krajnjeg roka za popis.

Dobili instrukcije

Da problemi ne jenjavaju, dokaz su i jučerašnji protesti mještana Orahove kod Bosanske Gradiške, koji kažu da već četvrti dan niko u selu nije popisan. Nezadovoljni mještani ovog jednog od najvećih bošnjačkih sela na prostoru Bosanske Gradiške jučer su se okupili pred sjedištem općinske Popisne komisije protestirajući zbog evidentne diskriminacije kojoj su izloženi u procesu popisa.

– U Orahovoj je raspoređeno šestero popisivača i nijedan ne radi, jer nemaju popisnog materijala. Sve se čini da Bošnjaci koji su iz ovih mjesta ostanu nepopisani. Možete li zamisliti situaciju da čovjeku čija je supruga trenutno u bolnici popisivači odbijaju da unesu njene podatke u popisnicu, ili majci čiji je sin trenutno izašao iz kuće ne daju da ga popiše – kaže Šaćir ef. Kobilica iz Orahove.

Popisivači Bošnjaci se žale da su izloženi neviđenom pritisku glavne općinske  instruktorice Jelene Glamočike, koja im naređuje da ne smiju popisati nijedno privremeno odsutno lice. Kobilica tvrdi da se to pravda time da mnogo ljudi iz Orahove privremeno borave vani, premda su, kako tvrdi, oni stalno u Orahovoj.

Inače, problem nedostatka popisnog materijala bio je posebno izražen u općinama RS u kojima je zabilježen značajan intenzitet povratka – Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Bijeljina-Janja, Prijedor, Doboj, Banja Luka, Bosanski Novi.

Zakonski okviri

Iz Zavoda za statistiku RS tvrde da će materijal biti pravovremeno dostavljen u dodatnim količinama općinama kojim je potreban. Centralni popisni biro Agencije za statistiku BiH također je razmatrao sve evidentirane probleme. Zaključeno je da su svjesni sporadičnog kršenja popisne procedure.

– Uprkos tome, procjena Centralnog popisnog biroa je da se u najvećoj mjeri realizacija popisa odvija u zakonskim okvirima i u skladu s metodologijom – kažu iz Popisnog biroa.

Odštampani materijali

Na osnovu odluke Popisnog biroa da se doštampaju dodatne količine popisnica, Zavod za statistiku RS i jučer je preuzeo iz štamparije sav dodatno odštampani materijal, odnosno 41.500 obrazaca P1 i 10.000 P2. Agencija za statistiku preuzela je i 9.360 popisnica P1 od Federalnog zavoda za statistiku te ih distribuirala na Pale i u općinske popisne komisije u Podrinju.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime