U općini Odžak IFAD-ov projekt koji pomaže malim farmerima

0
25

Odžak – U zgradi Općine Odžak 9. 5. 2016. godine održana je prezentacija novog IFAD-ovog Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) za predstavnike općinskih službi za privredu, poljoprivredu, socijalna pitanja, predstavnike mjesnih zajednica i predstavnike udruženja/zadruga koji posluju na području Općine.

Poseban fokus prezentacije bio je na prvoj komponenti Projekta u okviru koje se radi identificiranje potreba aktera na tržištu poljoprivrede projektnog područja, te izrađuje prijedlogom mjera podrške i sufinanciranja sredstvima Projekta. Prezentatori su bili Ana Dropulić,predstavnica Ureda za implementaciju programa u poljoprivredi pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Asad Karišik, senior menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA i Amela Ikić Suljagić, projekt menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA. Inače, ova Agencija je pružalac usluga za prvu projektnu komponentu.

Cilj Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) jeste smanjenje siromaštva na selu kroz različite vidove pomoći za povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihovih sposobnosti brzog oporavka kroz izgradnju i jačanje profitabilnih farmskih i ne-farmskih poduzeća na projektnom području.

Svrha Projekta jeste pružiti pomoć malim farmerima kako bi sa sistema za preživljavanje (nekomercijalna proizvodnja) prešli na sistem komercijalnog bavljenja poljoprivredom kroz razvijanje lanaca vrijednosti, kao i sektora ne-farmskih biznisa, kako bi se dao značajan doprinos u stvaranju prilika za zapošljavanje na selu.

Projektom upravlja, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ured za koordinaciju projekata (PCU), a financira ga Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) u Bosni i Hercegovini.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime