U općini Ilijaš jutros školsko zvono označilo početak drugog polugodišta

0
13

Ilijaš – Nakon četiri sedmice zimskog raspusta danas je u osnovnim i srednjim školama na području općine Ilijaš i Kantona Sarajevo počelo drugo polugodište. Jutros je školsko zvono u osam sati označilo početak drugog polugodišta, a u školskim klupama danas se našlo više od 17.000 učenika srednjih i oko 36.000 učenika osnovnih škola.

Kontaktirali smo direktore osnovnih škola i srednje škole na općini Ilijaš te saznali kako je protekao prvi školski dan u drugom polugodištu školske 2015/2016.godine.

,,Nastava za drugo polugodište u OŠ “Hašim Spahić” u Ilijašu, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgojnom obrazovanju, počela je danas. Moram da kažem da je sve proteklo onako kako je planirano, svi zaposlenici su na svojim radnim mjestima u skladu sa rasporedom i smjenama baš kao i učenici. Nisu zabilježeni nikakvi problemi i sve teče po planu”- kazao je direktor OŠ “Hašim Spahić” Mirsad Kustura.

,, Prvo polugodište je završeno bez ikakvih problema, zimski raspust je za učenike prošao izuzetno dobro. Učenici prve smjene, tj. razredi od prvog do četvrtog su jutros startali u osam sati iako su djelovali nenaspavano. Druga smjena su razredi od petog do devetog. Isto je brojčano stanje učenika, 487 učenika, sve je uredno, školske prostorije su uređene i pripremljene, tako da je sve spremno za početak drugog polugodišta i mi smo spremni za saradnju sa učenicima i roditeljima”- objašnjava v.d. Ahmo Ćatić u OŠ “Podlugovi”.

Nastava je u gotovo svim školama na području Kantona Sarajevo počela u osam sati, međutim u područnim i udaljenim školama zbog težeg pristupa, nastava je počela u devet sati. Takav je slučaj i sa OŠ “Srednje”.
,,U OŠ “ Srednje” nastava je krenula prema planu i programu. Nije bilo nikakvih problema po pitanju prijevoza učenika niti zaposlenika, startali smo redovno, nastava u Srednjem u 9 sati, u područnoj školi Dragoradi u 7 sati i 30 minuta, u područnoj školi Gajevi u 7 sati i 50 minuta i u područnoj školi Kamenica u 9 sati. Ovaj različiti početak nastave u područnim školama je uslovljen prijevozom učenika. Mogu reći da sam jako zadovoljan i vrijeme nam ide u prilog, jer jako je dobro vrijeme i cesta je suha, to nama mnogo znači obzirom da nam oko 80% učenika vozari” – tvrdi direktor škole Refik Kurtović.

Direktor OŠ “ Srednje” je obavio razgovor sa roditeljima učenika i osobljem Centrotransa u cilju poboljšanja uslova prijevoza i uvođenja nove autobuske linije za Dragorade. Naime, radi se o ispunjavanju potreba učenika i nastavnika za novijim autobusima, koji su tehnički bolje opremljeni od dosadašnji, sa efikasnijim grijanjem za zimski period te boljim klima uređajem za ljetni. Trebala bi biti uvedene i nova linija za Dragorade sa polaskom u 12 sati i 30 minuta, obzirom da ta mjesna zajednica nije imala omogućen povratak za učenike poslije četvrtog časa koji su morali čekati do pola tri na prijevoz.

Drugo polugodište je i u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” počelo bez ikakvih problema sa odmornim učenicima koji su spremni za sticanje novih znanja.

Prema planu resornog ministarstva, najveći broj učenika trebalo bi da završi nastavu do 14. i 15. juna. Učenici prvog i devetog razreda nastavu će završiti sedam dana ranije, 7. juna, a učenici završnog razreda srednje škole nastavu završavaju 10. maja kada počinju njihove pripreme za polaganje maturskog ispita koji počinju od 1. juna.

(radioilijas.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime