U Općini Ilijaš gradit će se najveći Outlet centar u regionu

0
12

ilijas-outletIlijaš – Memoranduma o razumijevanju, koji podrazumijeva izgradnju Outlet centra na području Općine Ilijaš u MZ Ljubnići na 57000 m² prostora, U potpisali su uime Općine Ilijaš načelnik  Akif Fazlić i Izvršni direktor firme MAKSAB d.o.o. Sarajevo Adulla Al-Haran.

Projekat se odnosi na izgradnju Outlet centra u kojem će biti smješteno 97 trgovinskih objekata koji će uključivati mnoge svjetske brendove po veoma konkuretnim cijenama.

U sklopu centra bit će izgrađena i 63 stambena objekta.

Općinski načelnik je naglasio da je planirana gradnja modernog Outlet centra po svjetskim standardima i implementacija ovog Projekta značajna je ne samo za Općinu Ilijaš, nego i za Bosnu i Hercegovinu. Ključni značaj se ogleda u otvaranju novih radnih mjesta, a prema obećanjima investitora planirano je zapošljavanje preko 300 ljudi.

 “Kroz Memorandum smo izrazili svoje interese, prava i obaveze u realizaciji ovog Projekta,  gdje će Općina sa svoje strane dati značajan doprinos da što prije dođemo u fazu izdavanja potrebnih dozvola. Prva i osnovna aktivnost je da se donese Urbanistički plan koji će omogućit izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola. Već smo održali sastanak u Zavodu za planiranje razvoja KS gdje je prezentiran idejni projekat ovog Outlet centra. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Autocesta FBiH koji su dali svoje sugestije koje je Investitor prihvatio”, rekao je načelnik Fazlić.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i Ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović, koji je naglasio da Ambasada BiH u Kuvajtu kontinuirano radi na promociji BiH u cilju privlačenja stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu, te dodao: “Ovakav Projekat omogućava prepoznatljivost BiH i lokalne zajednice. Kada je u pitanju bilateralna saradnja između BiH i Kuvajta mi imamo dobru saradnju. Kuvajt je prva zemlja koja je poslije rata investirala u BiH”.

Područje Općine Ilijaš zbog geografskog položaja sve više privlači strane investicije.

Adulla Al-Haran, izvršni direktor firme MAKSAB d.o.o. Sarajevo je rekao: “Nakon izgradnje, u ovom objektu će biti uposleno više od 300 radnika. Prioritet u zapošljavanju, uz poštivanje kriterija bit će nezaposleni sa područja Općine Ilijaš. Pristupačna putnu komunikaciju do glavnog grada, položaj između Sarajeva i Zenice, blizina auto puta i velika frekvencija saobraćaja nas je opredijelila da za gradnju ovog centra izaberemo Općinu Ilijaš. Općina Ilijaš se obavezala da će izgraditi pristupni put do objekta i zahvaljujem se Općinskom načelniku i Ambasadoru BiH u Kuvajtu na kontinuiranoj podršci i saradnji”.

Prema riječima načelnika gradnja Outlet centra bi trebala početi na proljeće 2017. godine.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime