U Općini Centar izdato 8.400 izvoda iz matičnih knjiga

0
1

maticni uredSarajevo Otkako je šalter sala Općine Centar ponovo počela sa radom, od 14. do 19. februara 2014. godine građanima je izdato 8.400 izvoda iz matičnih knjiga.

Tokom trajanja vanrednog stanja dok se ne sanira devastirana zgrada Općine, u šalter sali su smješteni Odjeljenje za prijem podnesaka–protokol i Info-pult Općine Centar, gdje građani svakodnevno mogu dobiti informaciju ili potreban formular za ostvarivanje nekog svog prava i rješavanje zahtjeva iz nadležnosti općinskih službi.

-Kada su službenice Matičnog ureda Općine Centar, čim je to bilo moguće, započele sa elektronskim provjerama podataka upisanih u matične knjige a koji su neophodni za izdavanje biometrijskih ličnih dokumenata, u računaru su imale 4.000 zahtjeva.

Zahvaljujući njihovom velikom trudu, za nekoliko dana su dostigle dnevnu ažurnost, što znači da se isti dan urade provjere koje im uputi MUP Kantona Sarajevo prilikom izdavanja biometrijskog pasoša ili elektronske lične karte – kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

Također, prema odredbama federalnog Zakona o matičnim knjigama, Služba za opću upravu Općine Centar radi i upravne postupke za provedbu ispravki i dopuna činjenica u matičnim knjigama. -Većina dokumentacije koju su naši građani predavali je spašena neoštećena.

Na malom broju oštećenih predmeta naši uposlenici rade na obnovi dokumentacije kako bi se procedura mogla provesti do kraja. S obzirom na uslove u kojima boravimo i okolnosti u kojima radi Matični ured Općine Centar, molimo građane za razumijevanje i strpljenje, jer naši uposlenici ulažu nadljudske napore u ispunjenju zahtjeva građana – dodala je Beba.

(Centar.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime