U New Yorku poručen tewhid i dova za Šehide- žrtve genocida u Plavu i Gusinju

0
0

Tewhi_dova_sehidima_zrtvama_geocida_Plava_i_Gusinja_mart_2014_10Amerika, Crna Gora – Prisutnima se obratio i predsjednik Islamske zajednice hadži Ago Kolenović, koji je naglasio važnost ovakvih organiziranja i okupljanja koji će prerasti u tradiciju, radi podsjećanja na žrtve genocida koji su ubijani zbog vjerskih i nacionalnih razloga, a da država CG i zločinci nikada nisu odgovarali za počinjeni genocid. 

O Bošnjačkom centru na Richmond hillu govorio je hadži Smajle Srdanović, koji je rekao da se radi punom parom i da su završni radovi u toku. Naše mladi neka znaju da će tamo imati centar za sve aktivnosti, od edukacije do rekreacije.

Program je propraćen izvođenjem ilahija i kasida melodičnih glasova hora “Ali-paša” i braće Esmira i Senada Bekteševića.

Kako je već najavljeno, u nedjelju večer (9.marta), u New Yorku će biti održan donatorski skup na kojem će dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, predstaviti naučno-istraživački projekat čiji naručilac je Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH sa sjedištem u Sarajevu. U ovoj večeri nastojat će se da se obezbijedi dio financijskih sredstava koja će biti na raspolaganju Istraživačkom timu Instituta da naučno utvrde činjenice i odgovornost države i državnih organa Crne Gore za počinjeni genocid nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja 1912/ 13. i 1919. godine.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime