U Muzeju Hercegovine otvorena izložba u čast Nevesinjske olimpijade i nominacije ove manifestacije za UNESCO listu

0
80

Večeras je u galeriji Muzeja Hercegovine otvorena izložba ”Nevesinjska olimpijada” povodom nominacije ove, skoro vijek i po duge, manifestacije za UNESCO listu nematerijalnih kulturnih dobara. Izložbu je priredila etnolog Božana Đuzelović a održavanje su podržali Muzej Hercegovine Trebinje, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike srpske, Grad Trebinje i opština Nevesinje. Na tridesetak panela posjetioci su mogli vidjeti arhivske fotografije i upoznati se sa kulturno-sportskom manifestacijom koja ima dužu tradiciju od modernih Olimpijskih igara. Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković. Prikazan je i kratki promo film o Nevesinjskoj olimpijadi napravljen za potrebe promocije u UNESCO.

 

Nevesinjska olimpijada počela je da se održava sredinom XIX vijeka  u vidu konjičkih trka na Bratačkom lugu kod Nevesinja. U početku, takmičili su se lokalni domaćini da bi vremenom postajala sve masovnija. Od tada se prekidala u samo dva navrata – tokom Drugog svjetskog rata i tokom rata u BiH. Zanimljvo je da je ovaj događaj uvijek podržavala i aktuelna vlast – prvo Turska carevina, zatim Austrougarska monarhija, a danas Bosna i Hercegovina, tačnije Republika Srpska.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje

Od gotovo samog početka održavanja Nesevinjske olimpijade, postojalo je interesovanje mnogih za ovu neobičnu manifestaciju. Pored konjičkih trka, koje su i danas centralni događaj, proširila se i na druge discipline, poput penjanja na stub namazan lojem, skakanje na mijeh, bacanje kamena s ramena, trka u vreći, potezanje konopa i ostale, a kasnije je uvršten i šah, a potom i basket, mali fudbal, odbojka… Sedamdesetih godina prošlog vijeka zabilježena je i rekordna posjeta od 30.000 gledalaca. Maskota Nevesinjske olimpijade je Ero, kršni Hercegovac u narodnoj nošnji i u opancima ali i sportskim dresom.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS

Istorijat olimpijade prikazan je na panoima koji su činili ovu izložbu, koja je naišla na veliko interesovanje Nevesinjaca, koji su došli na otvaranje, ali i Trebinjaca. Izložbu su obogatili arhivski novinski člancu, trofeji i nagrade koje su dodjeljivani u pojedinim disciplinama, ali i nagrada za samu manifestaciju poput priznanja ”Zlatna turistička ruža BiH” iz 2009. godine.

”Nevesinjska olimpijada je jedna od najznačajnijih manifestacija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te svakako predstavlja nematerijalno dobro, zbog čega je ovo godina nominacije ove manifestacije na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Nadamo se da će Nevesinjska olimpijada biti treća tradicionalna manifestacija iz Republike Srpske koja će ući na ovu listu.” – rekla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu RS.

Poseban kuriozitet ove izložbe je originalni plakat za konjičku trku iz 1891. godine, koji se čuva u nevesinjskoj crkvenoj arhivi.

Priređivači izložbe ”Nevesinjska olimpijada”

Svi zainteresovani mogu u narednim danima pogledati ovu zanimljivu i vrijednu izložbu u Muzeju Hercegovine, a svoj skromni doprinos dao je i internet magazin ”Moja Hercegovina” ustupanjem foto arhive i tekstova vezanih za Nevesinjku olimpijadu.

Plakat konjičkih trka iz 1891. godine

Igor SvrdlinBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime