U Mostaru održano predavanje o razumijevanju sunneta

0
36

1Mostar – U ponedjeljak, 24. marta 2014. godine, u Studentskom hotelu Mostar, održano je predavanje na temu „Ka cjelovitijem razumijevanju sunneta Božijeg poslanika Muhammeda a.s., kod nas“, a predavač je bio profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu dr. Mustafa Hasani.

Na početku je prisutne poselamio i poželio im dobrodošlicu moderator programa Šefik ef. Čavčić.

Dr. Hasani je govorio na koji način danas muslimani doživljavaju Poslanika, a.s., i koliko slijede njegov sunnet.

Govoreći o ličnosti Božijeg Poslanika kroz primjere iz njegovog života, prof. je pokazao koliko je Allahov Poslanik bio milostiv, blag, susretljiv, pažljiv, pravedan i odlučan.

Prof. Hasani je govorio i o debalansu u razumijevanju sunneta u našem društvu. Naveo je nekoliko primjera gdje se pohvaljene radnje u vjeri ističu do maksimuma i predmet su velikih rasprava i razilaženja među muslimanima, a s druge strane obavezujućim propisima se često pristupa sasvim površno ili se čak i zanemaruju.

Posebno se osvrnuo na određene aspekte Poslanikovog djelovanja kao što su: organizirano institucionalno djelovanje, izgradnja društva slobodnih i sposobnih ljudi, principijelnost u radu i životu, briga za porodicom…

Ovim predavanjem prof. Hasani je kod prisutnih izazvao posebno interesovanje za aspekte Poslanikovog sunneta koji prožimaju sve aspekte društvenog života, neograničavajući se samo na obredni dio, a što je nerijetko prisutna praksa koju susrećemo kod muslimana.

Inspirativno predavanje prof. Hasanija o živom Poslanikovom sunnetu kao drugom temeljnom izvoru naše vjere, otvorilo je neke nove vidike u potpunijem razumijevanju prioriteta u vjeri i životu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime