U Mostaru obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta

1
6

Slikovni rezultat za U Mostaru obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta

Na današnji dan 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru.

Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je tačno u 10 sati i 16 minuta. Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. S njim i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu.

Tražeći pravdu za Stari most u Mostaru uz transparent “29.11.2017. – Justice for Mostar”, zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Semir Kazazić, danas je u 10.16 sati obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Godišnjica rušenja Starog mosta tradicionalno je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu “Mostari”, točno u vrijeme, kada se nadaleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

Obilježavanje 24. godišnjice rušenja simbola Mostara na Starom mostu je okupila sve generacije skakača i šampiona među kojima su Lorens Listo, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić i Benaid Kalajdžić.

Stari most su posjetili i mnogobrojni osnovnoškolci grada na Neretvi koji su zajedno sa svojim učiteljima noseći državne zastave BiH s luka Starog mosta bacili ljiljane u Neretvu te razgovarali o povijesti i značaju jednog od najvrednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu i remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu.

Razgovor o tragičnom događaju u Mostaru je i nakon 24 godine bolna tema kako za one koji su stravičan prizor vidjeli uživo tako i za one koji su za njega doznali putem medija.

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić ističe kako je u vrijeme rušenja Starog mosta bio u neposrednoj blizini, jer je tada sjedište mostarskog muftijstva bilo u kući Džemala Bijedića.

“To je bila velika bol i tuga. Ljudi koji su opredijeljeni da žive zajedno u ovome gradu nisu smjeli dirati taj simbol”, kaže Smajkić .

(AA, N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime