U Mostaru obilježena 23. godišnjica formiranja Armije RBiH

0
0

552e5d7e-c318-4cba-8898-6e7fb0094cfb-mostar2-718x446Mostar  ̶  U kasarni “Miralem Jugo” kod Mostara danas je održana centralna svečanost povodom obilježavanja 15. aprila, 23. godišnjice formiranja  Armije Republike Bosne i Hercegovine i 10. godišnjica Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

“U odbrani domovine naš narod je gotovo goloruk, protjeran iz popaljenih sela, opkoljen u porušenim gradovima iznjedrio Armiju RBiH.  Uprkos svim predviđanjima, Armija je i u tim teškim uslovima počela da jača, raste i da uzvraća, a u konačnici je odbranila i sačuvala BiH. To je ostvarenje bez presedana u vojnoj historiji”, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju na ceremoniji.

On je naglasio kako je 15. april “dan kada se prisjećamo najhrabrijih i najvećih sinova BiH, šehida i poginulih boraca”.

“Imena hiljada heroja koji su dali živote za odbranu zemlje ostat će zavijek urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda, a njihova nesebična žrtva za domovinu zauvijek će biti nepresušni izvor inspiracije i ideja vodilja budućim generacijama patriota. S velikom tugom u našim srcima susjećamo danas s porodicama koje su izgubile sinove i kćeri. Naš dug i obaveza prema našim herojima i njihovim porodicama je da čuvamo i očuvamo BiH za generacije koje dolaze”, kazao je Izetbegović.

Ferid Mazalović, komandant Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga (OS) BiH, na svečanosti kojoj su prisustvovali brojni vojni dužnosnici, predstavnici civilne vlasti, kao i vojno.diplomatskog kora u BiH i predstavnici boračkih udruženja, kazao je kako je 15. april, kad je 1992. godine osnovana Armija RBiH, datum koji je zlatnim slovima upisan u historiju BiH. On je dodao kako je to “priča Armiji RBiH i njenim pripadnicima, njih više od 220.000, koji su donijeli našoj zemlji ugled i poštovanje širom svijeta, o sili koja je nepobitna historijska činjenica”.

Mazalović je izrazio posebno zadovoljstvo što su danas dva značajna datuma prvi put obilježena “u prkosnoj Herecgovini koja je iznjedrila mnoge hrabre borce koji su umnogome doprinijeli očuvanju cjelovite BiH”.

Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić kazao je da kako svi imamo razloga da budemo ponosni na oružanu silu BiH.

“Mislim da ćemo imati razloga da budemo još ponosniji i da smo na putu da stvorimo oružane snage koje su u stanju i odbraniti BiH, ali i biti na usluzi građanima onda kada sve ostalo pokaže neuspjeh. Činjenica da BiH danas ima jedinstvene Oružane snage, da učestvuje u misijama pod zastavom NATO-a, da se nalazimo na vratima NATO-a govori o tome koliki je napredak ostvaren od kraja rata naovamo”, naglasio je Suljagić.

Na današnji dan prije 23 godine od jedinica Teritorijalne odbrane i dobrovoljaca u borbi protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Vrhovni komadant ARBiH bio predsjednik tada najmlađe nezavisne države u Evropi, Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović. Kasnije će ARBiH sa Hrvatskim vijećem odbrane (HVO) formirati Vojsku Federacije BiH, a nakon reforme odbrane 2005. godine postat će i dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnici ARBiH su se borili za očuvanje i zaštitu Bosne i Hercegovine i cjelovitost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime