U Maglaju zatraženo ukidanje kantona u Federaciji BiH

0
5

protesti_subota_5_166088462 (1)Maglaj – Uzvikujući “Lopovi, lopovi”, “Svi smo mi Tuzla”, “Izađite napolje!” skandirale su Maglajlije gradskim ulicama, uglavnom mladi. Na organizovanom protestnom skupu okupilo se oko 200 građana. Bilo ih je manje nego u petak. Skup, koji je trajao oko sat vremena, protekao je ponovno bez ikakvih incidenata a obezbjeđivali su ga pripadnici PS Maglaj.
Neformalna grupa mladih Maglaja, koja je organizovala i subotnje proteste, posebno je pozvala sve učesnike da se ponašaju dostojanstveno i bez uništavanja imovine, koja je zajednička svih građana.

Na parolama su se mogli pročitati napisi:“Jedna država – jedan predsjednik, moguće je!”, “ Nećemo kantone” i “Svi smo mi Tuzla!”.
Studentkinja Amra Agić iznijela je zahtjeve prema višim nivoima vlasti te općini.

– Nismo ovdje da palimo i rušimo, nego da jasno iznesemo svoje zahtjeve prema vlastima. Tražimo smjenu aktuelne vlasti i omogućavanje učešća kvalifikovanih i sposobnih osoba u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, trajno zabraniti politički angažman svakoj osobi koja je optužena i osuđena za privredni ili drugi kriminal, mito i korupciju. Tražimo da se uravnoteže mjesečni doprinosi i plaće u državnim služama u odnosu na proječna primanja, da se po završetku mandata ukinu plaće ministrima i ostalim državnim službenicima, da se postepeno izvrši tranzicija u bezkantonalno uređenje Federacije BiH, da se broj članova različitih komisija i odbora svede na jednu trećinu sadašnje vrijednosti i tako ušteđena sredstva preusmjeri u privredni razvoj, obrazovanje i zdravstvo. Poništiti svaki loš privatizaciji postupak, a odgovorene sankcionisati – nagasila je Amra Agić.

Od općinskih vlasti zatraženo je da služi svome narodu a ne svome džepu, da se građani i lokalne vlasti ujedine u borbi za socijalni i ekonomski prosperitet, da se za polovinu smanje sredstva iz općinskog budžeta koja se izdvajaju za finansiranje političkih stranaka i preusmjere na socijalni i kulturni razvoj grada.

– Ono što se dešava na nivou kantona i Federacije ne može a da se ne odrazi na lokalnu zajednicu. Na nama je da radimo bolje i pokušamo riješti probleme građena Maglaja. Nikoga ne amnestiram iz administracije, ne želimo reći da smo dobro radili, kažem da moramo raditi bolje. Vaše zahtjeve shvatio sam vrlo ozbiljno – rekao je načelnik općine Mehmed Mustabašić (SDA), koji se i na ovom skupu pridružio građanima.

Iz Organizacija RVI i JOB “Unija veterana” Maglaj naglašavaju da podržavaju proteste, ali su odlučno protiv vandalizma i uništavanja imovine, paljenja bh zastave i rušenje instiutucija države BiH koju je branilo i 550 maglajskih ratnih vojnih invalida. Na inicijativu načelnika općine Mehmeda Mustabašića (SDA) održan je sastanak svih čelnika političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Maglaj. Građani su pozvani da u iznošenju i manifestaciji svojih zahtjeva ne nasijedaju na provokacije i rušilački nagon pojedinaca koji bi mogli dovesti do tragičnih posljedica.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime