U Kozarac stiglo šest tabuta s ubijenim Prijedorčanima, nakon 28 godina pronaći će smiraj

1
60
Tužna povorka s tabutima krenula je iz identifikacionog centra “Šejkovača“ iz Sanskog Mosta, a zaustavila se nakratko na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu gdje su s mosta bačeni cvjetovi u rijeku Sanu. Tijela šest nevino ubijenih Bošnjaka u Memorijalnom centru Kamičanima danas su dočekali članovi porodica koji su nakon 28 godina pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih koje će sutra nakon kolektivne dženaze spustiti u mezare.

Tijela pet žrtava su pronađena u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška.

Sanel Fazlić koji je u Kozarcu živio 12 godina nakon rata otišao je u Njemačku, a zatim i u Sjedinjene Američke Države. Danas je u Kamičanima dočekao posmrtne ostatke oca Jasima Fazlića, amidže Mirsada Fazlića i dajdže Refika Hirkića.

“Došli smo kako bismo ih ukopali u njihovom Kozarcu nakon 28 godina. Sve to jest bilo prije 28 godina, ali te dane ne zaboravljate, uvijek su u mislima. Uvijek smo tragali, nismo znali gdje su, uvijek je bila prisutna i tuga i bol, a danas i sreća da smo dočekali i ovaj dan jer su došli kući. Ovdje u Trnopolju smo im donosivali hranu i piće i tu sam zadnji put vidio oca, od mame tri brata i od oca tri brata i svi su pobijeni na Korićanskim stijenama”, kazao je Fazlić.

Dodao je kako je pronađeno 90 posto posmrtnih ostataka njegovih najmilijih koji će smiraj pronaći sutra nakon klanjanja kolektivne dženaze.

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi, a da su tijela do sada pronađena na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države.

Dženaza namaz za šest žrtava bit će klanjana sutra nakon podne namaza. Najmlađa žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Nihad Memić koji je ubijen kada je imao 19 godina.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime