U Kalesiji umrlo 127 muškaraca i 100 žena

0
8

U Kalesiji umrlo 127 muškaraca i 100 žena

Kalesija – Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona sačinio je analizu zdravstvenog stanja stanovništva na području kalesijske općine. Iz analize se vidi da je u toku protekle godine u Kalesiji umrlo 227 osoba. Među njima je 127 muškaraca i 100 žena. Kada je riječ o starosnoj strukturi, najviše je umrlih, njih 161, koji su imali više od 65 godina. Umrla je i jedna beba.

Ukupno 27 osoba je umrlo, a njihova starosna dob nije prelazila 54 godine. U analizi se navodi da su, prema pojedinačnim dijagnozama, tri vodeća uzroka smrti: povišen pritisak, srčani infarkt i moždani udar. Nakon njih slijedi dijabetes, odnosno šećerna bolest. Kada su u pitanju oboljenja djece, vodeće bolesti su akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, akutni bronhitis, oboljenja oka, anemije te nedostatak vitamina. Prema postojećoj evidenciji, općina Kalesija ima 36.041 stanovnika. Na jednog doktora u Kalesiji dođe 1.335 građana. Prema ovoj statistici, od Kalesije su na području Tuzlanskog kantona lošije samo općine Čelić, Teočak i Kladanj.

55faa670-c194-4819-b835-4a350a0a0a64-tabela-kalesija55

U toku prošle godine registrirano je čak 5.148 slučajeva povišenog krvnog pritiska kod odraslog stanovništva, što je četvrtina od ukupnog broja (20.319) registriranih pacijenata u kalesijskom Domu zdravlja u 2014. godini. Kod školske djece i omladine najčešća oboljenja su akutne infekcije gornjih respiratornih puteva. Česta su oboljenja zuba i usta, prije svega kod djece i žena. Tabela smrtnosti Kalesijaca

OV ima tri doktora i dva medicinara

Analiza zdravstvenog stanja stanovništva će se naći i pred kalesijskim vijećnicima na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija. Da bi se mogla voditi stručna rasprava o ovoj analizi, govori i podatak da u sastavu Općinskog vijeća Kalesija imaju tri doktora i dva medicinska tehničara. Doktori su: Muhamed Osmanović (SDP), Enes Idrizović (SDP) i Asim Mehmedović (SBiH), a medicinski tehničari su Nermin Mešić (SDA) i Amir Barčić (SDP).

(cazin-danas.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime