U kakvoj to Bosni i Hercegovini živimo: Dječak na sudu zbog sedžde

1
8

U kakvoj to Bosni i Hercegovini živimo: Dječak na sudu zbog sedžde

Karim i Mustafa Hebib ovih dana dokazuju da nisu nikakvi nacionalisti. Nesvakidašnji proces vodi se pred Općinskim sudom u Sarajevu. Najtrofejniji mladi bh. džudista i njegov otac i trener kažnjeni su jer je Mustafa (14) pao na sedždu (pomolio se Bogu) nakon osvojenog trofeja u Bihaću, u aprilu ove godine. Srčana proslava mladog džudiste zasmetala je čelnim ljudima Džudo sveza BiH.

Hebibi su privremeno suspendovani sa sportskih takmičenja. Mustafa je kažnjen zbog ispoljavanja vjerskih osjećanja, a Karimu zamjeraju što Mustafu nije sankcionisao. Odgovornost prema Mustafi ima i kao trener i kao otac. Mlađi Hebib kažnjen je zabranom takmičenja u cijeloj 2017. godini. Karim je kažnjen prvo sa dvije, a onda sa tri godine zabrane treniranja. Sportske sale mora zaobilaziti u širokom luku!?

To za sportistu znači i kraj profesionalne karijere. Za dječaka postaje problem da izađe nakraj sa vlastitim osjećanjima.

Jer, poseban problem je što se ovakvi nevjerovatni progoni rade nad jednim tinejdžerom ili koji, čak, još nije napustio ni dječačko doba. Kakvog uopće smisla ima ovakav odnos prema biću koje tek počinje da sazrijeva? U svakoj civiliziranoj zemlji se ne može dogoditi kažnjavanje nekoga ko ispoljava osnovna vjerska osjećanja. U ovom slučaju radost zbog pobjede je bila pomiješana sa zahvalnošću Bogu. Koliko smo to puta gledali na svim televizijama i u svim sportovima? Onaj kome je to problem ovdje u BiH, ima ozbiljan problem sa sobom. Onaj ko bi u svakoj civliziranoj zemlji kažnjavao za takve postupke, trpio bi vrlo ozbiljne posljedice. Slučaj sina i oca Hebiba ponajviše govori o onima koji kažnjavaju.      

Zapisnik Disciplinske komisije Džudo saveza dostavljen je Federalnoj upravi policije i MUP-u RS. Kao da su Hebibi najveća nacionalna opasnost u zemlji. Pod nedavnim pritiskom iz susjedne Hrvatske, ne bi čudilo da ih proglase i teroristima.

Odluka Saveza šokirala je javnost, premda nju teško šta može šokirati. Da je javnost u BiH osjetljiva, ne bi dopustili, recimo, 20-godišnju sistemsku pljačku zemlje.

Dok zbunjeni dječak pokušava dokazati na šta je mislio tog za njega nesretnog dana u Bihaću, predsjedniku Džudo saveza BiH Branislavu Crnogorcu spočitavaju niz afera. A baš se i ne trudi da u javnosti pokaže čist obraz.

Optužbe oponenata i novinara tužilaštva ne provjeravaju. Novinari su uradili svoj dio posla. Tužilaštvo šuti.

Smatra se da je Crnogorac apsolutni gospodar sporta u BiH. Jedan od najtrofejnijih džudo trenera, nekada džudista koji je imao vrhunsku karijeru. Danas, nažalost, čini neke stvari kojima ružno prekriva sve što je dao sportu u Bosni i Hercegovini. Prije svega obnaša nejverovano brojne funkcije. Crnogorac je predsjednik Džudo saveza BiH, najistureniji je čovjek Sportskog saveza u BiH, profesor je na sarajevskom Fakultetu za sport i tjelesni odgoj i Edukacijskom fakultetu u Travniku. Od prošle godine savjetnik je za obrazovanje ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Očito je da reforme Fadila Novalića SDA koristi da zbrine vlastite kadrove. Zapošljavaju bliske saradnike kao bi popravili prosjek zaposlenih.

U odgovoru iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo iz aprila 2015. godine navodi se da je Crnogorac i član Skupštine firme Bossina d.o.o. Ova firma upravlja sa istoimenim odmaralištem u Zaostrogu. Vijednost imovine ovog odmarališta prije nekoliko godina procjenjivala se na više od pet miliona KM. Nejasno je na koji je način Crnogorac organizirao i ‘Izbor sportiste godine’. Udruženje Sportski savez BiH, nosilac manifestacije, registrovano je tek ove godine. Dosad ga nije bilo ni u jednom registru. Samo jedan izbor sportiste godine košta više desetaka hiljada KM. Manifestacija se finansira novcem poreskih obveznika.

Zvaničnog potpisa Crnogorca u slučaju Karima i Mustafe Hebiba nema. Upućeni objašnjavaju da Crnogorac, ipak, mora snositi odgovornost za ovaj skandal. Ako ništa morao je već sada reagirati u javnosti i reći da se ne slaže sa takvim nerazumnim stavovima jedne njegove komisije. Ali, malo je vjerovatno da je Disciplinska komisija odluku donijela bez njegovog znanja. On je prvi čovjek Džudo saveza BiH. Sa te funkcije ima obavezu štititi sve bh. džudiste. Ako nije znao za ovaj propust, tim je njegov grijeh veći. Predsjednik ne zaslužuje ubirati predsjedničke benefite, ako nije u stanju kontrolisati procese u vlastitoj kući.

Dječak i njegov otac imaju ogroman problem. Oni su se predali samo jednom sportu – džudou. Onaj koji stoji iznad sporta i posebno džudoa u BiH razapet je na desetak uvijek profitabilnih strana.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Pa kakav je taj crnogorac covevjek. Niko i nista sigurno. Neda se djetetu ni obradovat. Treba ga odma smijeniti. Onda bi trebao svakog srpskog igraca izbacit iz tima jer se svaki put kad udju da igraju prekrste po tri puta. Sram ga bilo.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime