U Kaknju održan predizborni skup Stranke za BiH

0
56

sbih-kakanjKakanj – Predstavljanjem kandidata za sve nivo vlasti iz više izbornih jedinica, sinoć je u kakanjskom Domu kulture pred više stotina građana održan predizborni skup Stranke za BiH.

Ushićen i sretan masovnim odzivom simpatizera i članova predsjednik Stranke  za BiH, Amer Jerlagić  svoj govor u Kaknju  počeo je riječima “Što nas ima mašalah”, a zatim istako:
“Sve one kojima je lični džep bio preči od države i Stranke mi smo otjerali. Čistih dlanova i čistih obraza izlazimo na ove izbore.Dajte glas novoj, reformisanoj Stranci za BiH.Od naših 386 kandidata, samo je 19 ranije bilo na izbornim listama.Koje to, još stranke, imaju tako reformisan kadar, kao što ima Stranka za BiH.Mi nudimo odlučno ne – kriminalu, korupciji, nepotizmu. Nudimo depolitizaciju javnog sektora, koji je danas filijala vladajućih partija”.

Pored kandidata iz Kaknja, i predsjednika Jerlagića na ovom skupu su govorili još neki kandidati Stranke za BiH: Ibrahim Cero, Nebojša Nikolić, Enisa Pašalić, Nusret Sirćo i Izet Smajević.

Predstavljanjem osam kandidata Stranke za BiH iz Kaknja nastavljen je ovaj predizborni skup na kojem se najviše govorilo jezikom bosnakohercegovačkog patriotizma. Prvo su pred Kakanjce izašli kandidati za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona: Magbula Ganić, Fahrudin Buza, Adem Delić, Amra Mašić i Irfan Hasagić.
Emotivno i uz odobravanje svih prisutnih, govorio je  Irfan Hasagić, kandidat pod rednim broj 35 za Skupštinu Ze-do kantona. Naglasio je da su svakom čovjeku važne dvije stvari: mati i zemlja u kojoj živi:

“Naša je zemlja Bosna i Hrecegovina, a ova Stranka sa ponosom nosi ime Bosne i Hercegovine. Državu čini obrazovan i zdrav čovjek.Toga je sve manje. Kod nas je osnovano 47 univerzitatet na kojima se diplome dobijaju za pare, da bi ih vlasti držale u šaci i da bi bili njihova glasačka mašinerija.Podržite kandidate Stranke za Bosnu i Hercegovinu jer žele dobro ovoj zemlji”.

Adem Delić, kandidat za Skupštinu Zeničko dobojskog kantona također se obratio građanima Kaknja, govoreći prvenstveno o vladavini zakona i pravdi, a posebno o socijalnoj politici kroz ujednačenu i pravedniju raspodjelu raspoloživih sredstava. Istakao je razlike socijalne politike među kantonima, navodeći primjer da je u Sarajevskom u odnosu na Zeničko-dobojski kanton dječiji dodatak veći za više od tri puta.

Zatim su predstavljeni kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Taib Bjelopoljak, i Amna Goralija te kandidat za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH: Rešad Merdić.

Taib Bjelopoljak, kandidat Stranke za BiH iz Kaknja za Parlament Federacije BiH je govorio o složenom ustavnom i pravnom poretku  kakav historija nije zabilježila i da to značajno opterećuje ekonomiju i privredu:
“Državna struktura mora biti izmjenjena. Ljekari liječe ljude, a mi ekonomisti, smo zaduženi da liječimo privredu. Uspostavljamo dijagnozu i dajemo recept kako se liječi bolest.Naša je bolest nezaposlenost, siromaštvo, prezaduženost… Iz ekonomske nužnosti moraće i oni iz Bijeljine i oni iz Posušja i ovi iz Visokog zajedno sjesti i dogovarati se kako dalje jer nikome nije dobro”.

Obraćajući se na sinoćnjem predizbornom skupu SBiH u Kaknju, nosilac liste za predstavnički dom PS BiH Ibrahim Cero je rekao: „Neka Vas ne buni velika izborna buka što nam uši para. I bukači, a i mi znamo: da cuke ne laju što selo gori već što se vatra podugačkom repu primakla.

Oni moleri što bi da boje nas i našu djecu u crvenu, u zeleno, su političke ideje koje su zanemarile i napustile  građansku platformu ratnog predsjedništva RBiH. Odrecimo im pravo pozivati se na rahmetli Aliju Izetbegovića i rodočelnika moderne bosanskohercegovačke socijaldemokratije Nijaza Durakovića, te heroine Tatjane Ljujić Mijatović. Žrtve za ovu viziju BiH obavezuju i to su ostvarivi ciljevi, njihova i naša Bosna nisu ni crvene ni zelene, nego obojene bojom „bosanskog mehlema“. Učinite da izborne politike koje vam se nude budu tek prolazni gost u vašim kućama, a vi svoj glas donesite po starom bosanskom adetu. Zadnja neka bude kako domaćin kaže“.

Rešad Merdić, predsjednik Savjeta Stranke za BiH  u Kaknju i kandidat pod rednim brojem pet za Parlament Federacije BiH, pozdravljen je dugotrajnim aplauzom.  Sa predizborne govornice govorio je o podmalađivanju Stranke i reformi  unutar članstva kojom su redove Stranke za BiH očistili od ljudi kojima je lični interes ispred državnog i društvenog interesa. Zatim je građanima saopštio jednostavno i jasno za koga trebaju glasati:
“Svoj glas dajte onima koje možete pitati sve što poželite. Svoj glas dajte onima koje možete zaustaviti bilo gdje i bilo kada. Dajte šansu ljudima koji se bore za narod i državu”

(razglasaj.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime