U Istanbulu potpisan protokol za izgradnju i opremanje studentskog doma FIN-a

0
4

52145.jpg

Turska, Sarajevo – Protokol o realizaciji projekta izgradnje i opremanja studentskog doma Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, protekle sedmice potpisali su u Istanbulu direktori Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem

Vakufska direkcija IZ u BiH je putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova potpune izgradnje objekta studentskog doma, koji se nalazi na vakufu Hatidže i Safije Đugumije na lokalitetu Vrbanjuša, kao i njegovo opremanje do faze nabavke namještaja.

Projekt realizacije izgradnje studentskog doma započeo je prije osam godina i dosad je završena I faza građevinskih radova, a njegovom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti realizirati jedan od svojih najvažnjih aktuelnih projekata.

U narednim sedmicama ove dvije vakufske direkcije će uz saradnju Fakulteta Islamskih nauka obaviti sve neophodne radnje kako bi radovi do proljeća mogli otpočeti.

Također, direktori su potpisali i Protokol o realizaciji projekta izgradnje vakufskog stambeno-poslovnog objekta u ulici Odobašina u Sarajevu, u neposrednoj blizini bivše Vojne bolnice.

Na ovoj vakufskoj parceli Vakufska direkcija će graditi vakufski stambeno-poslovni objekat sa pet etaža u ukupnoj površini od 1.775 m2.

Vakufska direkcija već nekoliko godina poduzima aktivnosti za ulazak u posjed predmetne parcele, izradi projekta zgrade, a ujedno i rješavanju pitanja stanarskog prava stanara koji je sa porodicom u baraci na predmetnoj parceli živio više od 40 godina. Parcela je u prošlom sistemu bila oduzeta, tj. bila je u državnom vlasništvu sa pravom korištenja na ime Vakufa.

Potpisivanjem navedenih protokola nastavljena je međusobna saradnja ove dvije vakufske direkcije na realizaciji vakufskih projekata u BiH.

Pored potpisivanja ovih protokola direktori su razgovarali o projektima čija realizacija je u toku, kao što su projekt ponovne izgradnje Sinan-pašine džamije u Čajniču, projekt restauracije Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, projekt ponovne izgradnje Aladža džamije u Foči, projekt restauracije Baščaršijske (Durak) džamije u Sarajevu.

Svi navedeni projekti imaju status kulturno-historijskih spomenika što ih čini posebno značajnim i važnim kako za Islamsku zajednicu tako i državu BiH, saopćila je Vakufska direkcija BiH.

(Agencija FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime