U Ilijašu štite naselja od poplava: Bosna više neće ugrožavati kuće

0
1

u-ilijasu-stite-naselja-od-poplava-bosna-vise-nece-ugrozavati-kuce 1442136070

Ilijaš – Realizacija projekta uređenja korita Bosne u Kadarićima traje već nekoliko dana. Ovaj projekt se realizuje u cilju zaštite od poplava na području općine Ilijaš i ljepšeg eksterijera i okoliša.

Na osnovu zahtjeva stanovnika naselja Kadarići, za ovaj projekt aplicirala je Općina Ilijaš, nakon čega su inžinjeri Agencije za vodno područje rijeke Save izašli na teren i procijenili da je realizacija projekta neophodna.

Obalna utvrda

Kako je kazao Haris Fišeković, uposlenik Agencije za vodno područje rijeke Save, Agencija je prošle godine pokrenula implementaciju uređenje korita Bosne u Kadarićima.

– U ovoj godini za uređenje korita na području općine Ilijaš predviđeno je 170.000 KM. Nakon provedene procedure odabran je izvođač radova Izgradnja Tojaga iz Mostara, a nakon toga odabran je i Nadzorni organ Hidroing Biro Sarajevo. Izvođač je uveden u radove i ima rok od 120 dana da završi radove. Ove godine je predviđeno da se uradi dionica od 160 metara, a naredna faza bi bila u dužini od 90 metara. Što se tiče same zaštite kosine, predviđena je obalna utvrda od kamenog nabačaja visine pet metara i pozitivan efekt ove izgradnje je prije svega zaštita od erozije ove kosine, što podrazumijeva i zaštitu stambenih objekata i ljudi koji ovdje žive, rekao je Fišeković.

Stanovnici naselja Kadarići sada su manje zabrinuti za svoje domove, jer smatraju da im poplave i erozije nisu više prijetnja. Jedan od njih je i Hajrudin Omerović, koji aktivno nadgleda i učestvuje u radovima zajedno sa izvođačima radova.

– Ovo je bilo neophodno jer je pod pritiskom vode počela zemlja da se raspada i propada. Prijetila je opasnost, posebno našem komšiji kojem je u blizini kuće počelo zemljište da propada. Čekali smo tri godine na realizaciju ovog projekta i sada smo zaista sretni i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli od Općine do KS-a. Dobro bi bilo kad bi se moglo i više uraditi i radi izgleda i sigurnosti stanovnika, izjavio je Omerović.

Dva prioriteta

Mirza Bezdrob, rukovodilac Sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save, tvrdi kako uređenje korita Bosne u Kadarićima nije jedini projekt na području općine Ilijaš.

– Za ovaj projekt izgradnje utvrde na Bosni u Kadarićima je aplicirala Općina Ilijaš kao za jedan od dva prioriteta za izvođenje radova u ovoj godini. Drugi prioritet je slična utvrda u naselju Ljubinići, što će se raditi u idućoj fazi. Ovdje je predviđeno da se izgradi utvrda od kamenog nabačaja, istakao je Bezdrob.

(istocnabosna.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime