U Gračanici uručene prve elektronske zdravstvene kartice

0
33

elektronske_zdravstvene_knjiziceGračanica – Nakon Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, danas su prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene i u Tuzlanskom kantonu. 

Naime, Dom zdravlja Gračanica ispunio je sve uvjete za uvođenje tog informatičkog sistema te su danas svečano uručene i prve elektronske zdravstvene kartice koje će se u narednom periodu sukcesivno dodjeljivati registriranim pacijentima te zdravstvene ustanove.

Program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH provodi se u okviru “Projekta jačanja zdravstvenog sektora” (HSEP), koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva.

U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH (491 lokacija) te je, kao idući korak, u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu.

“S obzirom na to da Dom zdravlja Gračanica već posjeduje softversku aplikaciju, stekli su se svi preduvjeti da registrirani pacijenti dobiju na korištenje elektronske zdravstvene kartice, koje se ne moraju ovjeravati i koje će korisnicima omogućiti brže i efikasnije korištenje zdravstvenih usluga” – saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Ceremoniji dodjele elektronskih zdravstvenih kartica , između ostalih, prisustvovali su pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vildana Doder, ministar zdravstva TK-a Alen Kamerić, načelnik Općine Gračanica Nusret Helić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a Almira Hurić i direktorica JZU Dom zdravlja Gračanica Zehra Karahasanović.

Doder je izrazila zadovoljstvo što je upravo Dom zdravlja Gračanica, kao jedini akreditiran Dom zdravlja u FBiH, počeo s uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica na području TK-a.

Federalno ministarstvo zdravstva kroz nabavku IT i mrežne opreme stvorilo je pretpostavke za daljnju implementaciju tog programa koja najvećim dijelom zavisi od angažmana kantonalnih zdravstvenih institucija.

Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) implementira Federalno ministarstvo zdravstva, kreditnim sredstvima Svjetske banke od 2007. godine.

U okviru Projekta dosad je, između ostalog, građevinski renovirano 455, te moderno opremljeno 488 ambulanti porodične medicine u FBiH. Dio tog projekta je i program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

(mojevijesti.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime