U FBiH 8500 stanovnika živi od 50 do 100 KM socijalne pomoći

1
10

Lopare, Odžak, Prnjavor – Gotovo osam i pol tisuća stanovnika Federacije BiH mjesečno preživljava s 50 do 120 maraka socijalne pomoći, ovisno o tome u kojoj županiji žive, piše Večernji list BiH.

Odluka na županijama

Prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, tijekom prošle godine na području ovog entiteta stalnu novčanu naknadu primalo je 8418 stanovnika, međutim, tu nisu uvršteni korisnici socijalne naknade s područja Hercegbosanske i Posavske županije, čijim podacima navedeno ministarstvo ne raspolaže. Budući da visinu naknade utvrđuje svaka županija posebno, korisnici stalne novčane pomoći u Sarajevskoj županiji mjesečno dobivaju gotovo 70 posto više novca nego oni koji žive u Posavskoj županiji. Naime, prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, korisnik stalne pomoći u Sarajevskoj županiji prima 120 konvertibilnih maraka mjesečno, u Posavskoj 54 KM mjesečno, dok, primjerice, u Zapadnohercegovačkoj županiji prima 80 KM mjesečno.

Velik broj nezaposlenih

U pojedinim županijama iznos stalne novčane pomoći povećava se ovisno o broju članova u kućanstvu. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi upozoravaju kako iznosi koji se izdvajaju u ove svrhe nisu dovoljni za zadovoljavanje minimalnih životnih potreba pojedinaca ili obitelji, te ova kategorija živi na rubu egzistencije. Inače, prema najnovijim podacima Svjetske banke objavljenim prošli mjesec, BiH je peta najsiromašnija zemlja u Europi. Prilikom obrade podataka uzet je u obzir bruto prihod po glavi stanovnika. Prema trenutačnom stanju BDP-a, BiH je u regiji bolja od Albanije i Kosova, a lošija od Srbije, Crne Gore i Makedonije. Najsiromašnija zemlja u Europi je Moldavija s bruto prihodom po glavi stanovnika od 2560 dolara. Slijede je Ukrajina, Kosovo, Albanija i BiH s bruto prihodom po glavi stanovnika od 4760 dolara. U rang najsiromašnijih, tvrde ekonomisti, BiH su doveli katastrofalni ekonomski i financijski pokazatelji – 550.000 ljudi je nezaposleno, vanjski dug iznosi 8,4 milijarde maraka, u procesu privatizacije ugašeno je više stotina poduzeća, a zemlja ima najlošije ceste u regiji i Europi. Kako bi ostvarila financijsku i proračunsku održivost, BiH je u ovoj godini potreban novi kredit od Međunarodnog monetarnog foda u iznosu od čak 900 milijuna KM. Nije zanemariv ni podatak da je BiH je u posljednjih deset godina napustilo 70.000 mladih koji su, zbog nezaposlenosti, bolji život potražili u zemljama Europske unije.

(Večernji list/grad-busovaca.com)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime