U Evropskom parlamentu usaglašen tekst rezolucije o Srebrenici

0
37

eu-strazburSrebrenica, Francuska – Predstavnici vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu usaglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici, o kome će se sutra glasati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, javlja n1.info..

Rezolucija o Srebrenici uvedena je u dnevni red nakon što je prijedlog hrvatskog poslanika Ivana Jakovčiča da se ona donese ranije ovog mjeseca bio najprije odbačen, a zatim prihvaćen u vanrednoj proceduri.

U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su jučer podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje evroskeptične stranke) oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid.

Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, nacrt označava “snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učesće paravojnih i neregularnih jedinica”.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, piše u prijedlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se oko 1 200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i djece deportovane, a mnoge žene su i silovane.

“Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine”, piše u tekstu.

Ističe se i suodgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike “zaštićenih zona”.

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuje  ne samo genocid u Srebrenici, nego i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučesća.

“Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne smije ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi ; odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida”, ističe se se u dokumentu.

Od političkih lidera u BiH se zahtjeva da priznaju događaje iz prošlosti  i da zajedno rade da obezbijede bolju budućnost svim građanima, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnoj društva se traži da im u tome pomognu.

Parlament podvlači posvećenost Evropske unije evropskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država Zapadnog Balkana i naglašava važnost regionalne saradnje u tom procesu.

“EP podstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumijevanje uzroka takvih zlodjela i podižu svijest o potrebi održanja mira i promovišu ljudska prava i međuvjerska tolerancija”, kaže se na kraju, uz posebnu podršku “Majkama Srebrenice i  Žepe” na podizanju svijesti građenju osnova za pomirenje.

Poslanici EP će o ovom prijedlogu glasati na sutrašnjoj plenarnoj sjednici.

(N1)

 



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime