U DZ Bijeljina ogorčeni zbog smanjenja granta za zdravstvenu zaštitu: Za dobro poslovanje – kazna!

0
10

Zlatko Maksimović

Bijeljina – Dom zdravlja Bijeljina uputio je danas otvoreno pismo gradskoj upravi u kojem traži preispitivanje odluke o smanjenju sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite za četvrtinu iako su prihodi u budžetu veći od planiranih za 3,8 miliona KM.

Uz ocjenu da je ovakav odnos grada, kao osnivača, neprihvatljiv, u Domu zdravlja očekuju da će “prevladati razum” i da će do usvajanja rebalansa budžeta ovoj zdravstvenoj ustanovi biti vraćena oduzeta sredstva.

– Gradske čelnike pitamo da li je smanjenje sredstava kazna za pozitivno poslovanje i dobre rezultate ili možda potcjenjivanje značaja zdravstvene zaštite za naše sugrađane – navodi se u pismu.

Nacrtom rebalansa budžeta Bijeljine, koji je u javnoj raspravi, sredstava za Dom zdravlja smanjena su sa 400.000 na 300.000 KM, nakon čega je na sjednicama Upravnog odbora i Stručnog kolegijuma Doma zdravlja Bijeljina odlučeno da gradskoj upravi bude upućeno otvoreno pismo.

– Nelogičnosti ovakve odluke gradskih vlasti doprinosi i činjenica da je ostvaren veći prihod u budžetu grada od planiranog za 3,8 miliona KM, te se ta dodatna sredstva raspoređuju pojedinim korisnicima, dok se umanjuju planirana sredstva za finansiranje usluga zdravstvene zaštite stanovnicima Bijeljine. Da li bi trebalo da se zapitamo šta bi se desilo da je budžet u deficitu – pitaju čelnici Doma zdravlja.

U otvorenom pismu se napominje da od planiranih sredstava za pružanje zdravstvenih usluga stanovnicima Bijeljine za ovu godinu Domu zdravlja do danas nije uplaćena nijedna  marka.

Direktor Doma zdravlja Zlatko Maksimović nije želio da komentariše tvrdnje iznesene tokom skupštinskog zasjedanja da je budžet Doma zdravlja godinama uvećavan političkom ucjenom i nagodbom.

– Neću da uvlačim politiku u ovo, ja pričam kao direktor Doma zdravlja koji brine o zdravlju sugrađana na primarnom nivou – rekao je Maksimović i dodao da ga niko iz gradske uprave nije kontaktirao i da nije znao da će sredstva za Dom zdravlja biti smanjena rebalansom.

Načelnik gradskog odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je tokom skupštinske rasprave i u izjavi novinarima da je budžet Doma zdravlja uvećan političkom ucjenom i nagodbom.

– Političkom ucjenom je prije dvije godine taj budžet dignut na 600.000 KM, pa je političkom ucjenom nagodba prošle godine bila na 500.000 ili 400.000 KM, više nema političkih ucjena, idemo kako je zaista – naveo je Sofrenić.

Na pitanje o kakvoj je političkoj ucjeni riječ s obzirom na to da je direktor Doma zdravlja funkcioner SDS-a, koji ima izvršnu vlast i skupštinsku većinu u Bijeljini, Sofrenić je odgovorio da je “nagodba pravljena u Skupštini grada”.

(pressrs.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime