U Drugu osnovnu školu uloženo skoro 300 hiljada KM

0
9

Bosanska Krupa – Druga osnovna škola u Bosanskoj Krupi posljednjih godinu dana je pravo radilište. Sve je počelo zamjenom pokvarene peći na lož ulje sa modernom na pelet za šta je sredstva u iznosu od 80 hiljada KM uz učešće Općine osigurao Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP). Nakon toga radilo se centralno grijanje, fasada, vanjska stolarija i izolacija krova za šta su sredstva od 200 hiljada KM osigurali također UNDP i Općina Bosanska Krupa, te Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Završne radove obišli su načelnik Armin Halitović i ministar Tahir Nuhić.

„Kao što znate mi smo ove godine zajedno sa UNDP-em i općinama plasirali milion i 370 hiljada KM. Konkretno, ova se škola finansira sa 200 hiljada. Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Općina Bosanska Krupa kojoj se zahvaljujem sa po 50 hiljada, i UNDP sa 100 hiljada. Benefit ovih projekata jeste smanjenje emisije CO2 kao i značajna ušteda u gorivu. Mi ovdje imamo još škola koje ćemo završiti u mom mandatu, Prvu osnovnu, Srednjoškolski centar i školu u Otoci. Tako da se ovi projekti definitivno nastavljaju u 2016. godini.“ kaže ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić.

O uštedi kao jednom od ciljeva projekata energetske efikasnosti govorila je i direktorica škole Daira Zjakić. Kaže da su prošle zime, iako je tad škola bila bez fasade i nove stolarija, uštede bile oko 40%. Posjetu ministra i načelnika iskoristila je da im se zahvali na svemu onome što su učinili za Drugu osnovnu školu, ali i da izrazi očekivanja da će se takva partnerska saradnja i nastaviti.

„Druga osnovna škola, i centralna i njene područne svakako, još uvijek ima potreba. Za godinu dana uradili smo ogroman posao, ali puno nas toga još čeka. Tu je između ostalog fiskulturna sala koju treba rekonstruisati, pa unutrašnji radovi na zamjeni elektroinstalacija, podova, namještaja itd. Polako ali sigurno doći će vrijeme i za to“, dodaje direktorica Zjakić.

Projekte energetske efikasnosti, naročito u školskim objektima, Općina Bosanska Krupa pomaže već duži niz godina. Gotovo da nema škole na prostoru lokalne zajednice da Općina nije finansirala ili sufinasirala grijanje, stolariju ili fasadu. Načelnik Armin Halitović kaže kako to radi zbog djece i mladih i da nadležnosti nisu bitne kada su oni u pitanju.

„Mi smo bili svjedoci da je prošle godine početkom februara kada je trebalo početi drugo polugodište ova škola bila „škola slučaj“. Znamo da se nastava nije odvijala zbog svih problema koji se tiču grijanja, ali evo zahvaljujući dobrim ljudima, UNDP-u, Ministarstvu za prostorno uređenje i naravno Općini koja je uvijek na usluzi građanima naročito najmlađim danas imamo skroz drugačiju sliku Druge osnovne škole sa uređenom stolarijom, fasadom i grijanjem, vjerujem boljim uslovima za rad nastavnika i profesora i naravno učenika koji pohađaju ovu školu“, zaključuje načelnik Halitović.

(mojusk.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime