U Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji održana Večer Kur’ana

0
6

Sarajevo – Obilježena mubarek noć Lejletu-l-berat – Promovisana 152 polaznika „Škole hifza Kur’ana“ MIZ Sarajevo

Careva – Sultan Fatihova džamija u Sarajevu je u subotu 21. maja 2016. godine ugostila nesvakidašnji i zanimljiv događaj. Naime, MIZ Sarajevo je u povodu mubarek noći Lejletu-l-berata u prelijepom ambijentu Careve – Sultan Fatihove džamije poslije akšama namaza upriličio „Večer Kur’ana“ u izvedbi polaznika „Škole hifza Kur’ana“ sarajevskog medžlisa, čija je ovo bila ujedno i prva promocija.

Svečanost je započela klanjanjem akšam namaza, nakon čega su 152 polaznika „Škole hifza Kur’ana“ MIZ Sarajevo, svečano odjeveni i uz tekbire ispunili prve saffove ove džamije. Nakon ašereta koje je proučio polaznik „Škole hifza Kur’ana“ Hamza Durmić, koji je inače naučio 18 džuzeva napamet, prisutne je sa ovim plemenitim projektom i njegovom realizacijom upoznao njen voditelj, hfz. Sadrudin Išerić. Imam i hatib Careve – Sultan Fatihove džamije se u svom obraćanju osvrnuo na same početke ove škole zahvalivši se MIZ Sarajevu na povjerenju da predvodi jedan ovako plemenit projekat u kojem učestvuje veliki broj djece, kako u Carevoj džamiji tako i na drugim punktovima a koji djeluju pri sarajevskom medžlisu. Hfz. Išerić se zahvalio i vrijednim kolegama, imamima i muhaffizima koji danonoćno rade sa djecom kao i njihovim roditeljima koji šalju svoju djecu u ovu školu i tako na najbolji mogući način odgajaju svoje potomstvo u okrilju Časnog Kur’ana.

Veliki broj prisutnih vjernica i vjernika na ovoj svečanosti mogao je u nastavku programa uživati u učenju Kur’ana polaznika „Škole hifza Kur’ana“, koji su ovu majsku večer uljepšali svojim ugodnim glasovima učeči poglavlja posljednjeg džuza. Bilo je zaista pravo zadovoljstvo slušati dječicu kako oduševljeno uče Časni Kur’an kako pojedinačno, tako i kombinovano i zajednički. Nakon ove duhovne gozbe svim polaznicima škole su dodijeljene šehadetname uz vrijedne novčane nagrade i po jedan primjerak Časnog Kur’ana, koje je obezbijedio MIZ Sarajevo uz pomoć donatora hadži Amira Gološa, hadži Seje Tutića i organizacije Semerkand.

Pojedini polaznici skoro pa hafizi

Muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković je uručio šehadetname i nagrade 31 polazniku koji su naučili više od dva džuza Kur’ana (ukupno 180 džuzeva) a među kojima se ističu: Dženisa Pleh sa naučenih više od 19 džuzeva, Hamza Durmić sa naučenih 18 džuzeva, Mirza Kahrović sa 15 džuzeva, Abdulah Išerić sa 11 džuzeva, Sead Brkić, Hatidža Mahmutović i Amina Keško sa po 10 džuzeva, Amina Išerić i Merjema Rahima Valjevac sa po 8 džuzeva, Nedžma Pleh sa 7 džuzeva, Kenan Palo sa 5 džuzeva…

Njih 37-ero su savladali posljednji – Amme džuz i njima je šehadetname i vrijedne nagrade uručio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, dok su muhaffizi dodijelili šehadetname i nagrade za preostalih 83 polaznika koju su prisustvovali ovoj svečanosti.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je iskazao veliko zadovoljstvo što je sarajevski medžlis upravo na ovakav način obilježio mubarek noć Lejletu-l-berat. On je podsjetio prisutne da je MIZ Sarajevo u prošloj godini donio dvije važne odluke; osnivanje hora „Mektebski bulbuli“, koji čine polaznici sarajevskih mekteba i koji je nedavno imao zapažen nastup u Gazi Husrev-begovoj džamiji na svečanosti Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH a u povodu završetka mektebske 2015/16. godine i odluku o osnivanju „Škole hifza Kur’ana“ – koja već daje svoje izdanke i od koje se puno očekuje u narednom periodu. Glavni imam je čestitao svim polaznicima, njihovim muhaffizima i roditeljima izrazivši nadu da ćemo uskoro dočekati i prvog hafiza iz ove škole.

„Škola hifza Kur’ana“ sa preko 150 polaznika

Prigodno obraćanje je imao i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je također uputio čestitke svim akterima ove prelijepe priče poručivši ‘kako je zadovoljan kvantitetom, tj. brojem polaznika ali i kvalitetom njihovog učenja po tedžvidu’, te kako ‘hifz nije i ne predstavlja samo puko memorisanje, nego da on označava i čuvanje i zaštitu, jer Kur’an čuva onoga ko ga uči i postupa po njemu!’. Muftija Ljevaković je održao i prigodno predavanje o značaju ove mubarek večeri poručivši kako je ovo najbolji mogući način da se ona provede u ibadetu, uz učenje i slušanje Časnog Kur’ana. Dr. Ljevaković je u povodu Lejletu-l-berata vjernicima preporučio da ovu noć, ali i preostale dane do dolaska najdražeg gosta, mubarek mjeseca ramazana, provedu u istigfaru i tewbi, traženju oprosta od Gospodara nadajući se Božijoj milosti.

„Školu hifza Kur’ana“ pri MIZ Sarajevo čine polaznici u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji kao i polaznici na punktovima: Novi i Stari Ilijaš, Stup – Bačićko polje, Dobrinja i Šehadet – Mojmilo sa kojima vrijedno rade voditelj škole hfz. Sadrudin Išerić, hfz. Hašim Zahirović, hfz. Mensud Đulović, hfz. Vedad Kasumović, Mubin ef. Neimarlija i Fuad ef. Golić.

Svečanosti u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji, koja je okončana učenjem dove i klanjanjem jacije namaza, prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima su bili i predsjednik MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, mr. Muharem ef. Omerdić i veliki broj sarajevskih imama.

Edin Spahić

(medzlis-sa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime