U Bužimu uručen dar reisu-l-uleme porodici sa šestim novorođenčetom

0
102

Općina Bužim, osim herojske prošlosti, poznata je i po tome da je vjerski život i prakticiranje vjere i u najtežim vremenima bila posebnost njenih stanovnika. Bužim je oduvijek rasadnik uleme i učenih ljudi, a školovati djecu u našim medresa predstavljalo je izuzetan ponos i čast.

Ono što se posljednjih godina ističe kao fenomen Bužima jeste rađanje blizanaca, što je javnost prepoznala i Bužimu dodijelila epitet “grada blizanaca”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Bužim Mehmed ef. Harčević i koordinatorica Odjela za brak i porodicu prof. Alma Šahinović sa saradnicima posjetili porodicu Abazović u istoimenom džematu u kojoj se rodilo šesto dijete i uručili im prigodan dar reisu-l-uleme i prenijeli čestitke i dove za svako dobro od našeg vrhovnog poglavara.

U ime reisu-l-uleme dar je uručio glavni imam, te se u ime MIZ Bužim i u ime porodice zahvalio reisu-l-ulemi za brigu koju pokazuje prema ovakvim porodicama.

– Posebno mi je drago što naša Islamska zajednica reisu-l-ulemom i na ovakav način potiče natalitet i ukazuje poštovanje porodicama koje odgajaju više djece, što je svakako veliki izazov. MIZ Bužim putem Odjela za brak i porodicu i svojih imama nastoji biti na usluzi svojim džematlijama i posebno smo sretni kada smo hajirli spona u onome što je lijepo i dobro. Hvala reisu-l-ulemi na ovoj prelijepoj gesti i čestitam porodici Abazović za prinovu i veliki mubarek u njihovoj kući – naglasio je ef. Harčević.

Iako Odjel za brak i porodicu MIZ Bužim vrijedno radi na terenu i posjećuje brojne porodilje gotovo na sedmičnom nivou, ipak izdvajaju ovu posjetu kao posebnu i sa mnogo emocija dijele ovu radost porodice Abazović kojoj su i oni dodijelili prigodne poklone.

– Porodica Abazović Husnije i Edite je čestita porodica, žive od rada svojih ruku baveći se poljoprivredom. Ova vrijedna porodica je dala i šehida u odbrani naše domovine. Rahmetli Hamdija Abazović, Husnijin brat, imao je 26 godina kada je junački poginuo čuvajući svoju porodicu i toprak. Drugi Husnijin brat Samir je izgubio oko u toku odbrane od agresije. Edita i Husnija imaju jednu kćerku, Sumeju i pet sinova: Amara, Adnana, Armina, Imrana i najmlađeg Ahmeda. Drago nam je da je baš dragi Ahmed kao novorođenče ove porodice dobio čast da ga daruje reisu-l-ulema – istakla je prof. Šahinović.

Kao nastavnica vjeronauke, prof. Šahinović posebno ističe lijepo ponašanje i odgovoran odnos prema školskim obaveza djece iz ove porodice kojima je predavala. Dodala je da je posebno ponosna i sretna što Islamska zajednica podržava ovakve porodice i brine o ovakvim primjerima, kojih je u Bužim, Bogu hvala, mnogo.

Prilikom posjete ovoj porodici Ahmedova nana Bajrama nije skrivala suze radosnice da je dočekala i šestog unuka od svoga sina i da je glavni imam zajedno sa saradnicima iskazao poštovanje porodici, te je posebno sretna što će se njen unuk časnog imena Ahmed moći ponositi da je nagrađen od reisu-l-uleme. Ponosna i zahvalna je i Ahmedova mama Edita.

– Zahvalna sam reisu-l-ulemi koji je ukazao poštovanje mojoj porodici. Istinsko bogatstvo je imati brojnu porodicu. Nismo imali nikakvih posjeta, stoga je ova posjeta glavnog imama i prof. Alme Šahinović, a u ime našeg reisu-l-uleme, velika čast za mene kao majku i za našu cijelu porodicu – istakla je Edita Abazović.

Ovo je još jedan u nizu darivanja kojim reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović putem Odjela za brak i porodicu ohrabruje bračne parove da ne odustaju od brojnijih porodica i ukazuje i ostalim faktorima u našem društvu kolika je važnost poticati natalit.

 

Izvor: saff.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime