U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić upriličena tribina „Poslanici islama, Isa i Muhammed a.s.“

0
3

Sarajevo – U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u utorak 29. decembra održana je tribina „Poslanici islama, Isa i Muhammed a.s“ u okviru koje je održana promocija knjiga “Muhammed a. s. – Poslanik čovječanstvu” i „Isa/Isus, poslanik Islama“ autora mr. Mirze ef. Mešića.

Knjige su, u okviru 11. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, u prepunoj sali Bošnjačkog instituta, bh. javnosti predstavili autor mr. Mešić, imam zagrebačke džamije i autori pogovora za ova dva djela dr. Nezir Halilović i Muhamed ef. Velić, koji je obavio i funkciju moderatora na ovoj tribini.

Mr. Mešić je okupljenima kazao da je njegov cilj pisanja ovih knjiga bio da razbije predrasude koje postoje prema poslaniku Muhammedu, Isau a.s. i muslimanima općenito. “Cilj mi je bio da razbijem predrasude i strahove kod nemuslimana, koje su izražene posebno poslije 11. septembra”, istakao je autor knjige. Dodao je kako poslanik Muhammed a.s. treba ljudima biti primjer i da ga slijede tokom cijeloga života. „Ako pogledamo život Poslanika, njega dunjaluk nije interesovao. Dunjaluk je za njega bio sredstvo a ne cilj. Zbog toga, gdje god možeš, ti slijedi Poslanika i njegov život. Bez slijeđenja poslanika Muhammeda nema spasa, jer Poslanik je primjer za svaku životnu situaciju”, rekao je mr. Mešić.

Šef odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici dr. Nezir ef. Halilović, koji je bio jedan od promotora knjige, kazao je kako je autor ovim djelom želio prenijeti poruku o životu poslanika Muhammeda a.s.; “Autor je želio da prenese poruku o cjelini poslanikova života kako bi imali cjelinu slike o poslaniku Muhammedu. Potrebno je čitati o Poslaniku i naučiti kako se on ponašao u svim aspektima života. Svaka poslanikova riječ i predaja je čista i prefinjena mudrost”, rekao je Halilović.

Moderator tribine Muhamed ef. Velić, koji je ujedno i autor pogovora za knjigu „Isa/Isus, poslanik Islama“ je poručio da ova korisna knjiga predstavlja doprinos svekolikog poimanja Isusa Krista, zapravo Isaa, sina Merjemina. Ona je ponajprije islamsko viđenje i kur’anski odgovor na to pitanje, i ima za cilj da sljedbenicima Krista predstavi islamsko viđenje tog krucijalnog pitanja, što treba i može doprinijeti približavanju i poštivanju jednih prema drugima. Na kraju je autor pozvao prisutne da kupe knjigu o Muhammedu a.s., pojasnivši da sav prihod od kupovine ide za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Knjiga “Muhammed a. s. – Poslanik čovječanstvu” izašla je 2015. g. u Zagrebu, u izdanju Ureda za da’awu i mladež Mešihata IZ-e u Hrvatskoj na čijem čelu je upravo mr. Mirza ef. Mešić, dok je knjiga „Isa/Isus, poslanik Islama“ izašla također u Zagrebu 2014. godine.

Prelijepu večer u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić dodatno je uljepšao sarajevski imam Miralem ef. Babajić izvođenjem dvije prelijepe ilahije.

(medzlis-sa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime