U Bosanskom Petrovcu zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju nema čišćenja puteva

0
0

b_170104011Bosanski Petrovac – Iz Općine Bosanski Petrovac stigla je obavijest da zbog finansijske blokade općine, koju je, kako je kazano, prouzrokovala koalicija SDA-SNSD-DF-SP-SBB neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Općine, organ uprave nema zakonsku mogućnost da angažuje i provodi već unaprijed ugovorene usluge zimskog održavanja lokalnih puteva na području općine Bosanski Petrovac.

“Praktično, to znači da Općinski načelnik nema finansijskog akta koji mu dozvoljava plaćanje usluga čišćenja snijega i zimskog održavanja puteva, iako je ugovor sa firmom ‘Didović’ d.o.o već odavno sklopljen, a sam izvršilac usluga spreman za čišćenje”, istaknuto je iz Hujićevog kabineta.

Prema istim navodima, blokadu organa uprave, ali i cjelokupne općine, izazvala je koalicija SDA-SNSD-DF-SP- SBB Fahrudin Radončić na vanrednoj sjednici održanoj u prošlu srijedu i to neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Općine.

“Općinska administracija, svjesna posljedica koje mogu nastati neusvajanjem ove odluke, odmah je reagirala i tražila da se sazove još jedna sjednica, ovaj put predlažući općinskom vijeću da usvoji jednomjesečnu odluku o privremenom finansiranju Općine, i to za mjesec januar. Međutim, na sjednicu koja je zakazana za petak, 30. decembra 2016. godine, predstavnici koalicije se nisu odazvali pa zbog nedostatka kvoruma 8 prisutnih vijećnika nije moglo održati sjednicu”, kazali su iz Općine Bosanski Petrovac.

Pored toga, istaknuto je da je nemogućnost pružanja usluga čišćenja puteva samo jedna od mnogih komunalnih djelatnosti koje finansira Općina, a koje više neće biti u mogućnosti izvršavati.

“Nažalost, dužnost nam je upoznati korisnike naših usluga, a to znači kompletno stanovništvo općine, da će uskoro uslijediti prekid rada gradske i seoske rasvjete, kao i do sada neometano vodosnabdijevanje, jer Općina snosi troškove pumpanja vode. Općinska administracija s načelnikom Zlatkom Hujićem na čelu izražava žaljenje zbog činjenice da građani općine Bosanski Petrovac moraju snositi posljedice nezakonitih i samovoljnih odluka pojedinaca u Općinskom vijeću, prouzrokovanih ličnim i stranačkim motivima, a usmjerenih ka opstrukciji rada organa uprave i Općinskog načelnika”, saopćeno je iz kabineta načelnika Bosanskog Petrovca.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime