U Bosanskoj Krupi promovirana knjiga „Anatomija jedne autonomije“

0
21

u_bk_promoviranaU Bosanskoj Krupi je održana promocija knjige Izudina Saračevića pod nazivom “Anatomija jedne autonomije”. Ovo se djelo smatra vrlo značajnim u smislu istraživanja perioda ustavne destrukcije Republike BiH. Inspiraciju za ovakav naziv knjige autor je pronašao u svom magistarskom radu pod nazivom “Destrukcija ustavnog uređenja Republike Bosne i Hercegovine sa osvrtom na Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna”.

“Želio sam čitaocima predstaviti sve ono što je bilo usmjereno na rušenje ustavnog uređenja RBiH ne samo iz ugla APZB već i iz ugla tri velikodržavna projekta koji su imali ambiciju razoriti ovu državu”, rekao je izmedju ostalog Saračević. Pored učešća u posljednjem ratu, autor se predstavio i kao istraživač te na taj način prikupio brojne podatke i dokumente o ljudskim sudbinama i tadašnjim događajima, koji su protkani kroz ovu knjigu.

“Ovo je vrlo značajno historijsko djelo, ali i ustavno-pravna materija koja će čitaoce upoznati s onim što se dešavalo u periodu destrukcije Bosne i Hercegovine”, rekao je izmedju ostalog recenzent i jedan od promotora knjige Mujo Begić.

Promotor Nijazija Maslak se osvrnuo na historijski značaj pisanja ovakvih djela i detalje iz sadržaja pojedinih poglavnja a Džemaludin Čaušević na refleksiju dogadjaja vezanih za autonomiju na lokalno stanovništvo i pripadnike Armije BiH.

Ova se knjiga svakako smatra jednom od prvih naučnih studija koja će olakšati i otvoriti put mnogim istraživačima u analiziranju ove materije.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime