U Bosanskoj Krupi privrednicima održan poslovni dan „Obrazovanje u funkciji privrede“

0
0

U Bosanskoj Krupi privrednicima održan poslovni dan „Obrazovanje u funkciji privrede“

Bosanska Krupa – U četvrtak 10.marta.2016 god. je u Bosanskoj Krupi u organizaciji općine Bosanska Krupa i PLOD Centra, te u suradnji sa USAID/Sida Projektom unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) i Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić“ Bosanska Krupa održan drugi po redu poslovni dan „Obrazovanje u funkciji privrede“ u okviru projekta „Unapređenje poslovne zone Pilana“ koji implementira općina Bosanska Krupa u suradnji sa PLOD Centrom, a koji financiraju Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Švicarska vlada i UNDP.

Sastanku je prisustvovalo 25 osoba, predstavnika privatnog sektora, općine, srednje mješovite škole, medija, te GOLD Projekta i PLOD Centra.

Cilj projekta„Unapređenje poslovne zone Pilana“ je unaprijediti ekonomski rast i zapošljavenje kroz unaprijeđenje poslovne infrastrukture i tehničke podrške preduzećima u Bosanskoj Krupi.

PLOD Centar, čija je uloga generalno i u projektu da unaprijedi servise postojećim investitorima kroz osiguranje stručne podrške u oblasti razvoja poslovanja i jačanja konkurentnosti, je zajedno sa Općinom i GOLD Projektom organizirao ovaj susret shodno analizi potreba poduzeća,a koja su posebno istakla problem s pronalaskom adekvatne stručne radne snage, što usporava njihov rast i stvara dodatne troškove obzirom da firme moraju dodatno educirati svoj kadar.

Obzirom da mješovita srednja škola„Safet Krupić“ Bosanska Krupa obrazuje kadar koji je potreban posebno metalnom i drvnom sektoru, kao i drugim granama privrede, fokus je stavljen na to šta se može uraditi na lokanom nivou kako bi se unaprijedili programi obrazovanja i usavršavajna, te na taj način educirali oni kadrovi koji su privredi potrebni. Osim što škola treba da kreira kadar potreban privredi, potrebno je da i firme pravovremeno informiraju školu i Općinu o potrebama za radnom snagom, tj profilu kadra koji trebaju i njihovom broju, kako bi zajdnički planirali njihov pravovremeni razvoj.

Zaključci koji su jednoglasno doneseni govore da je nužno što prije fomirati savjetodavno vijeće za stručno obrazovanje i obuku pri školi, koje će se sastojati većinom od predstavnika poslodavaca u općini Bosanska Krupa, ali i članova škole i općine. Ovako formirano strukovno vijeće će imati za cilj kreiranje nastavnih planova i programa prema potrebama poslodavaca, poboljšanje uvjeta za izvođenje praktične nastave, a u svrhu konkurentnije radne snage i zapošljavanja prema potrebama privrede. Općina, PLOD Centar i GOLD Projekt će zajedno sa školom uskoro finalizirati formiranje savjetodavnog vijeća za stručno obrazovanje i obuku u Mješovitoj srednjojškoli „Safet Krupić.“

Uz gore navedeno prisutni na sastanku smatraju da je potrebno i kreiranje mjera za razvoj konkurentnosti radne snage putem obrazovanja odraslih. U okviru ovog zaključka Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar će u narednih mjesec dana snimiti potrebe poslodavaca i u skladu sa raspoloživim resursima podržati realizaciju programa edukacije i stručnog usavršavanja postojećih uposlenih i/ili novo usposlenih.

IZVOR: Plod.ba

(usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime