U Bosanskoj Krupi počinje izgradnja džamije u vrijednosti više od 200.000 KM

0
8

c4babb444f5e98e5dbcaf4d069eb8f0c_XL-480x330Bosanska Krupa  ̶  Još prije deset godina među džematlijama novoosnovanoga džemata Krušnica Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa rodila se ideja i želja za izgradnjom džamije jer već izvjesno vrijeme oni svoje vjerske obaveze obavljaju u mesdžidu, budućoj imamskoj kući.

Zadovoljeni kriteriji

– Budući da ovaj džemat ima 292 domaćinstva i oko sedam stotina džematlija, zadovoljeni su svi kriteriji za formiranje džemata – kaže Senahid ef. Makić, imam u džematu Krušnica, i dodaje da je ovo druga džamija na desnoj obali Une u gradu Bosanska Krupa.

Džemat Krušnica je morao kupiti zemljište za izgradnju džamije čije će buduće dimenzije biti 12 i po s 11,5 metara, minaret visok 30 metara i imat će 130 kvadrata korisne površine.

– U prizemlju će biti gasulhana, dvije abdesthane, mekteb i prostor za kotlovnicu za grijanje. Predviđeno je da se ispred džamije uredi harem ili dvorište gdje je planiran i parking prostor te mjesto za klanjanje dženaza. Za sada smo predvidjeli da se džamija pokrije na četiri vode, ukoliko se ne opredijelimo za kupolni krov, što je ustvari i skuplje, ali se nadamo da ćemo imati još donatora – kaže ef. Makić.

Buduća džamija i trenutni mesdžid će se prostirati na parceli hiljadu kvadratnih metara jer džematlije nisu bile u mogućnosti graditi veći objekt.

Dio novca

Projektnim rješenjem svi radovi na izgradnji džamije koštat će oko 208.000 KM bez izgradnje minareta. Jedan njegov metar košta 1.000 KM pa se u džematu Krušnica nadaju da će naći donatore koji žele finansrati izgradnju minareta. Za izgradnju džamije džematu Krušnica donator Organizacija „Nedwa” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već je doznačila dio sredstava u iznosu od 100.000 eura, kaže ef. Makić i izražava nadu da će građevinski radovi uskoro početi.

Premještanje dalekovoda

Na parceli na kojoj će se graditi džamija nalazi se dalekovodni stub za kojeg se, kako kaže, efendija Makić, računalo da će smetati izgradnji, ali nisu imali predstavu da će se on naći baš na jednom od džamijskih zidova.

– Obratili smo se „Elektrodistribuciji” Bihać sa zahtjevom da se dalekovod izmjesti. Nismo računali da će to biti tako skupo. Izmještanje dalekovodne linije platit ćemo 16.000 KM, jer su nam nadležno izašli u susret i hvala im, inače to košta 30.000 KM. Nadamo se da ćemo ovaj iznos sredstava platiti uz pomoć Općine Bosanska Krupa i Vlade USK – kaže Makić.

292 domaćinstva i oko sedam stotina džematlija ima džemat Krušnica.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime