U Bosanskoj Krupi počeli 21. Književni susreti „Stazama djetinjstva“

0
73

1966042_817066835012123_3030150634521904168_oBosanska Krupa  ̶  Sinoć su u Domu kulture u Bosanskoj Krupi otvoreni 21. Književni susreti „Stazama djetinjstva“. Organizator ove manifestacije je Gradska biblioteka koja je od ove godine u sastavu JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa, a pokrovitelj Općina Bosanska Krupa i načelnik Armin Halitović.

Prvog dana Književnih susreta „Stazama djetinjstva“ nakon dočeka gostiju i organizirane posjete biblioteci, te obilaska kulturnih znamenitosti, uz obraćanja zvaničnika upriličen je i kulturno-umjetnički program.

Na samom početku programa, dobrodošlicu je ispred organizatora poželjela gospođa Zumreta Porić, te o susretima govorila kao o jednoj od najrespektabilnijih manifestacija ovog karaktera u Bosni i Hercegovini. Istakla je i to da ovogodišnji susreti pisaca, zbog nedostatka podrške viših nivoa vlasti, a dijelom i zbog angažmana oko preseljenja Gradske biblioteke u prostorije bosanskokrupskog Doma kulture, nisu u kapacitetu i obimu kako je to do sada bilo, ali da će se već po završetku manifestacije raditi na organizaciji naredne koja će zasigurno vratiti stari sjaj.

Književne susrete „Stazama djetinjstva“ otvorio je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitovi koji se u obraćanju, između ostalog, osvrnuo na značaj susreta i doprinos koji daju Bosanskoj Krupi u svrhu unapređenja kulturno-društvenog života. Kazao je i da očekuje veću posjećenost na aktivnostima u okviru susreta, naročito od strane prosvjetnih radnika, jer su oni najpoželjnija publika koja radeći s djecom prenosi utiske, znanje, i u njima budi ljubav prema knjizi.

Dio programa posvećen je životu i radu, kako mnogi kažu, najvećem dječijem piscu svih vremena rođenom na prostorima bivše Jugoslavije, Krupljaninu Branku Ćopiću. O njemu su govorili novinarka Radija Bosanska Krupa Dževada Štancl i pisac Ismet Bekrić.

Upriličena je i prezentacija Književnih susreta “Stazama djetinjstva”, napravljen kratki presjek dešavanja na dosadašnjim susretima. Prezentaciju je pripremila i vodila profesorica bosanskog jezika Sedija Fetić zajedno sa učenicama Osnovne škole Otoka Adnom Velić i Aminom Velić.

Književni susreti se nastavljaju danas. U jutarnjim satima je književni karavan sa književnicima učesnicima, a u 18:00 sati, također u Domu kulture, promocija književnog stvaralaštva književnika učesnika, proglašenje nagrađene priče i uručenje novčane nagrade i plakete, proglašenje najčitanijeg pisca u Gradskoj biblioteci Bosanska Krupa za 2014. godinu, te kulturno-zabavni program.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime