U Bijelom Polju obilježavanje genocida u Šahoviću

0
40

680_Bijelo_Polje_Sahovici_90_godina_od_Genocida2bCrna Gora – U subotu, 8. novembra t.g. u Centru za kulturu u Bijelom Polju povodom 90. godišnjice od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima Šahovića i cjelokupne Vranješke doline, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori održan je memorijalni skup na kojem su govorili akademici dr. Ferid Muhić, predsjednik BANU, dr. Šerbo Rastoder, te predsjednik BKZ-a i direktor Instituta za istraživanje genocida dr. Admir Muratović, izaslanik Muftijstva sandžačkog i dr.

Moderator skupa Osman Nurković, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u CG, na samom početku se izvinio zbog nesporazuma sa BKZ-om Bijelo Polje, jer je i ova organizacija od ranije istim povodom zakazala termin za isti dan u 19 sati, ali koji su zbog bošnjačkog nacionalnog jedinstva otkazali i pozvali svoje članove i simpatizere da prisustvuju skupu koji organizira BNV u CG. Nurković je rekao da će BNV kod nadležnih institucija pokrenuti incijativu za izgradnju spomen obilježja, kao i da jedna od ulica u Bijelom Polju ponese naziv Huzeir age Derovića, koji je jedan od najzasluženijih Bošnjaka u ovom gradu koji je spriječio širenje zločina genocida na ostale djelove Bijelog Polja, a vjerovatno i šire.

Predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović, koji je ujedno bio u ulozi izaslanika Muftijstva sandžačkog, prenio je prisutnima selame od muftije Muamera Zukorlića, na čije pominjanje imena od strane prisutnih u sali propraćeno je burnim aplauzom. On je također selamio skup od njegovog komšije koji je potomak žrtava genocida iz Šahovića. Selameći učesnike skupa predsjednika BANU akademika Ferida Muhića i člana BANU Šerba Rastodera, dr. Muratović je između ostaloga naglasio, da je ovaj zločin genocida koji se desio u miru i zato mu daje posebnu težinu. On je u ime BKZ-a podržao inicijativu koju je u ime BNV u CG najavio uvodničar i moderator skupa Osman Nurković; radi se pored ostalog o organizaciji naučnog skupa koji će do detalja razjasniti genocid u Šahovićima.

Dr. Šerbo Rastoder je javno rekao da on i njegov kolega Muhić večeras ne bi bili tu da su postojala dva skupa. U nastavku obraćanja iznio je niz značajnih historijskih podataka do kojih je došao o pokolju nevinih Bošnjaka u Šahovićima.

Posebno je inspirativan i nadahnut govor održao akademik Ferid Muhić, koji je naglasio da ne bi bio ovdje da su bila dva skupa, i zahvalio se što su organizatori imali razumijevanja. Akademik Muhić je naglasio da se ovaj datum ne smije politizovati, i bez obzira na razlike u mišljenjima Bošnjaci moraju tada biti jedinstveni. Također je naglasio: – Niko od nas Bošnjaka nema pravo oprostiti kao što nemamo pravo zaboraviti, a u svemu drugom moramo iznalaziti načina za pomirenje. Oprostiti tuđi život je kao da opraštamo tuđa potraživanja, što nemamo pravo, a to ostaje za Sudnji dan između dželata i žrtve, istakao je on.

– Bošnjaci su dosta bili pod strahom; vrijeme je da izađu sa te pozicije pa makar malo i pokisli.
U nastavku je istakao da Srbi i nakon preko 500 godina Boja na Kosovu i dandanas tu bitku veličaju i slave, a od Bošnjaka traže da zaborave genocide koji su se desili nad njima. Bošnjaci ne smiju zaboraviti!
Živjećemo jedni pored drugih, ali tako da mi znamo šta su nam oni uradili, a oni također da znaju i priznaju to. Svako nipodaštavanje zločina je spremanje za drugi zločin.

Akademik Muhić je naglasio da Bošnjaci moraju uspraviti glave, jer samo sagnute glave sablja siječe, uspravne neće. A mi sagnemo glavu i nadamo se da ćemo je sačuvati. Dželat kada odsijeca glavu moraš da je sagneš… dakle, Bošnjaci, uspravite, odnosno podignite glave, jer mi smo najčistiji narod na ovim prostorima.

Bilo je primjetno od značajnih ličnosti na skupu su prisustvovali dr. Asim Dizdarević, reis Rifat Fejzić, hafiz Abdurrahman Kujević, pomoćnik Sandžačkog muftije za južni Sandžak koji je inače najzasluženiji za incijativu koju je predložio BKZ-u i BNV u CG da se skupovi objedine što su istakli Muhić i Rastoder, da bi otkazali dolazak da to nije prihvaćeno. Zatim na skupu su bili Hazbija Kalač, predsjednik BKZ u CG, poslanik BS iz Bijelog Polja Kemal Zoronić, Suljo Mustafić i drugi. Isto tako primijećeno je da je izostao potpredsjednik crnogorske vlade Rafet Husović.

680_Sahovici_2014_Muhic_Hazbija_Kalac_Hodzic_hafiz_Kujevic11

(bosnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime