U Bihaću svečano obilježena 9. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 22. godišnjica od formiranja Armije RBiH

0
97

150414-2Bihać – Centralna svečanost 22. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 9. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH održana je 15. aprila 2014. godine u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Ceremoniji svečanosti prisustvovali su: izaslanik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tarik Sadović, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš, načelnik ZŠ OS BiH  general major Anto Jeleč i generali OS BiH, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, pomoćnici ministra odbrane BiH, pripadnici OS BiH, generali Armije RBiH, predstavnici boračkih asocijacija, demobilisani i penzionisani pripadnici ARBiH i OSBiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, vojno-diplomatski kor akreditovan u BiH, kao i ostali gosti iz javnog, kulturnog i vjerskog  života.

Nakon predaje raporta Ministru odbrane BiH, prisutnima su se obratili ministar odbrane gospodin Zekerijah Osmić, izaslanik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tarik Sadović i komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH brigadir Ferid Mazalović.

Komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka govorio je o nastanku i razvoju Armije RBiH, te o misiji 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, koji u okviru OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i konstitutivnih naroda iz kojih potiče Armija RBiH.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je, čestitajući Dan Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, istakao doprinos OS BiH ugledu BiH kroz misije podrške miru u svijetu, pomoći civilnim organima vlasti, kao i opredjeljenje za euroatlantske integracije.

„Ponosni smo na činjenicu da je, u dramatičnim historijskim događajima i stradanjima u proteklom ratu, Armija Republike Bosne i Hercegovine dostojanstveno i časno branila i uspjela sačuvati Bosnu i Hercegovinu. Naša je moralna obaveza da u saradnji sa organizacijama i udruženjima boračke populacije Armije Republike Bosne i Hercegovine baštinimo sjećanje na šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine“, istakao je u svom obraćanju prisutnima ministar Osmić.

Obraćajući se pripadnicima 2. pješadijskog puka, ministar Osmić je naglasio:“Svi vi koji ste danas u ovom stroju, pripadate jednoj strukturi unutar Bosne i Hercegovine koja predvodi u dobru, koja predvodi u pozitivnim promjenama i koja ima snage za iskorake. Znamo da  prošlost ne možemo promijeniti, ali sa ponosom se možemo osvrnuti na nju. Vi možete uticati na budućnost i vi ste garancija da će se čuvati uspomene i njegovati ideje oslobodilačke i antifašističke borbe, na kojima će se izgrađivati i počivati naša domovina Bosna i Hercegovina. Zahvalni smo vam i što danas, u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dajete svoj izuzetno značajan doprinos u izvršavanju misija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dajući nesebičan doprinos u pomoći civilnim organima vlasti u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i učešću u operacijama očuvanju mira u svijetu. Time potvrđujete i naše opredjeljenje i naš strateški cilj – da ispunimo sve uslove da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravni član NATO-a i Evropske unije.”

Izaslanik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tarik Sadović, pozdravio je prisutne u ime gospodina Bakira Izetbegovića, čestitao godišnjicu i u svom obraćanju istakao da treba razvijati OS BiH  s ciljem stvaranja moderne, obrazovane, obučene vojske.

Centralnu svečanost, svojim nastupima kroz recital, pjesmu i igru, upotpunili su članovi hora „Bišćanke“, folklor „Husein-beg Biščević“, te solisti Azra Dedić, Nejra Karabegović i Almir Budimlić.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice od formiranja ARBiH, u saradnji sa kantonalnim boračkim asocijacijama, 14.04.2014. godine, odata je počast i položeno cvijeće na spomen obilježje Humci u Bihaću, dok je 15.04.2014. godine uz prisustvo pripadnika 2. pješadijskog puka odata počast i položeno cvijeće na Šehitlucima u Mostaru, Braniocima Goražda u Goraždu, na spomen obilježju Kameni spavač u Zenici i centralnom spomen obilježju u Srebreniku.

Također, u periodu od 07. do 11. 04. 2014. godine, upriličen je  Dan otvorenih vrata i sportska takmičenja na lokacijama kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, kasarni „7.muslimanske brigade“ u Zenici i kasarni „Kosova“ Foča-Ustikolina, uz prisustvo učenika osnovnih i srednjih škola, te sportskih ekipa.

(unijaveteranausk)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime