U Bihaću osnovan Odbor međureligijskog vijeća

0
30

medjuBihać – Kako bi upoznali javnost sa projektom osnivanja odbora za međureligijsku saradnju i pokazali podršku lokalnim vjerskim zajednicama u međusobnom dijalogu i toleranciji, predstavnici Međureligijskog vijeća BiH organizirali su u Bihaću prezentaciju rada ove značajne institucije i najavili skoro osnivanje Odbora…

Kako bi upoznali javnost sa projektom osnivanja odbora za međureligijsku saradnju i pokazali podršku lokalnim vjerskim zajednicama u međusobnom dijalogu i toleranciji, predstavnici Međureligijskog vijeća BiH organizirali su u Bihaću prezentaciju rada ove značajne institucije i najavili skoro osnivanje Odbora MRV-a u ovom gradu.

– Osnovna ideja je proširenje međureligijskog dijaloga i uključivanje novih ljudi i ideja u taj proces. Ono što mi očekujemo od novih odbora je preuzimanje incijative i pokretanje novih projekata, jer znamo da se problemi rješavaju upravo na nivou lokalnih zajednica – kazao je Emir Kovačević, stručni savjetnik pri MRV-u BiH.

Osnivanjem odbora za međureligijsku saradnju MRV BIH želi podstaknuti saradnju među vjerskim službenicima, kako bi u saradnji s mladima, ženama i ostalim vjernicima relizirali projejkte u skladu s potreba svojih zajednica.

– Za nas ovo otvara praktične mogućnosti upoznavanja sa drugim religijama i njihovim predstavnicima i vjernicima, obzirom da u okviru plana i programa na našem fakultetu već izučavamo druge religije i njihova učenja i običaje. Ovo također predstavlja dobru podlogu za otklanjanje predrasuda i poboljšanja suživota i tolerancije – istakao je Jasmin Šabić predsjednik Aoscijacije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Za članove Odbora su izabrani fra Ante Zrakić ispred katoličke vjerske zajednice, Jerej Dalibor Nedić ispred pravoslavne vjerske zajednice kojem je dodjeljeno predsjedavanje Odborom u prvom mandatu, i prof. dr. Izet Terzić ispred Medžlisa Islamske zajednice Bihać. U MRV BIH očekuju da će i odbori u Bihaću, Žepču, Trebinju i Tuzli, ostvariti uspješnu saradnju i zajedno organizirati i realizirati velik broj aktivnosti edukativnog i humanitarnog karaktera na području lokalnih zajednica.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime