U BiH tokom rata u logorima boravilo 20.000 djece

0
9

aa_picture_20150401_4931706_highSarajevo, Prijedor, Srebrenica – Prema evidenciji Saveza logoraša u BiH, tokom agresije je u logorima boravilo oko 20.000 maloljetne djece, a više od 1.000 ih je ubijeno – kazao je danas u Sarajevu predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

To je izjavio tokom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava pod sloganom “Ušutkani glasovi. Djeca nas uče i ljudskim pravima” u organizaciji Saveza logoraša BiH koje je održano danas u Sarajevu.

Mešković je istakao da djeca-logoraši na svu sreću nisu zapamtila strahote koje su se dešavale u logorima. Naglasio je da prije svega žele prenijeti poruku djeci da moraju poštovati i voljeti druge te da sva njihova znanja moraju biti u funkciji suživota, tolerancije i pomirenja.

Zbog toga je pozvao vlasti da donesu zakon o žrtvama torture BiH koji bi zaštitio ove već odrasle ljude.

Jedan od te djece koja su preživjela strahote logora u ratu je i osoba s posebnim potrebama Stipo Varivoda. Imao je 14 godina kada su ga zatvorili u logor u Kalinoviku.

“Ovo se ne smije desili niti jednom djetetu”, kroz suze je kazao Stipo.

Neuropsihijatrica Fehma Kovač koja sa Stipom radi već dvije godine kazala je da je njegov slučaj vrlo ilustrativan, jer su prekršena prava djeteta i prava osoba s posebnim potrebama, odnosno najranjivije grupacije.

“Po svim međunarodnim zakonima on je trebao biti zaštićen. Njegovo traumatsko iskustvo u logoru omeo je sve mogućnosti rehabilitacije koje je kasnije u životu mogao postići”, pojasnila je Kovač.

Također je dodala da su u logorima i mnoge trudnice rodile djecu koja imaju vidljive posljedice, koje se kasnije u životu mogu izraziti u mnogo težem obliku.

“A najnovija istraživanja u SAD-u jasno su dokazala da se trauma genetički prenosi čak i na treću generaciju”, poručila je.

Za rješenje ovog problema, objasnila je Kovač, potrebno je humano društvo koje neće dodatno traumatizirati bilo kog člana.

“Svi govore o nasilničkom ponašanju, kockanju ili nekom drugom obliku ponašanja, a to sve može biti posljedica traume, jer ne znam koliko smo imali vremena da se na taj problem fokusiramo”, zaključila je Kovač.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime