U BiH se ne koristi ni 50 posto obradivog zemljišta

0
52

SetWidth678-pljprvrdBiH – Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici je utvrdila nacrt zakona o komasaciji. Naime, komasacija je ukrupnjavanje, odnosno grupiranje zemljišta s ciljem stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja.

Cilj ovoga zakona je da stvori pravni okvir za to. Kako su naveli iz federalne Vlade, komasacija se vrši ako zbog velike razbacanosti, usitnjenost i nepravilnog oblika zemljišnih parcela, to zemljište ne može biti racionalno obrađivano. Također, ako zbog postojećih vlasničkih odnosa ili zbog velike razbacanosti i nepravilnog oblika zemljišnih parcela ne može biti organizirana rentabilna proizvodnja, a već su izvedeni melioracioni radovi finansirani iz proračuna ili drugih izvora.

O odobravanju komasacije odlučuje općinsko, odnosno gradsko vijeće na čijem se području nalazi zemljište za koje je predložena komasacija, a provodi povjerenstvo koje obrazuje vijeće. Poznato je da se u BiH ne koristi ni 50 posto obradivih površina, a jedan od glavnih uzroka zašto nema investicija u poljoprivrednu proizvodnju upravo je usitnjenost parcela.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu, duhansku industriju i vodoprivredu Privredne komore FBiH Erina Lasić kazala nam je da je utvrđivanje nacrta zakona o komasaciji pohvalna inicijativa, jer ne može se intenzivno baviti poljoprivrednom proizvodnjom na ovako usitnjenim posjedima. No, pilot-projekat komasacije uradila je Općina Ravno u Popovom polju.

Kako nam je ispričala Lasić, ova Općina je napravila snimke cijeloga Popovog polja, te je utvrdila da oko 100 vlasnika posjeduje oko 900 parcela u Popovom polju. Nakon toga su te nekretnine podijeljene u blokove, i tako grupirane u veće vlasničke posjede. Nakon izvršene komasacije, 100 vlasnika posjeduje oko 120 parcela. Ukupna površina komasacionog područja u Popovom polju je smanjena iz razloga što su između svih parcela napravljeni pristupni putevi.

“Međutim, ovdje nije bilo problema oko provođenja komasacije jer su svi bili posjednici, a ne vlasnici, problem će biti tamo gdje ima dosta nasljednika i gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi”, kazala je Lasić, te je dodala kako se nada da će biti lakše provesti komasaciju kada se zemljišno-knjižni uredi rasterete i elektronski uvežu.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime