U BiH se i dalje smanjuje površina obradivog zemljišta

0
0

slika (2)BiH – U odnosu na ukupnu površinu poljoprivrednog zemljišta u Bosni i Hercegovini površina obradivog zemljišta se smanjuje, dok je površina neiskorištenog i neobrađenog zemljišta povećana između 45 i 49 posto u odnosu na ukupnu površinu obradivog zemljišta.

U BiH se navodnjava samo jedan posto obradivog zemljišta, što je beznačajno u poređenju s većinom zemalja EU, dok je proizvodnja žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja prilično smanjena u odnosu na prijeratni period, navodi se u Izvještaju o stanju okoliša u BiH za 2012., koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako organska proizvodnja nije rasprostranjena, postepeno se povećava svake godine.

Kako se naglašava u izvještaju utjecaj poljoprivrede na okoliš ogleda se u onečišćenju tla i voda, te u doprinosu globalnom zagrijavanju zbog emisije stakleničkih plinova. Emisije stakleničkih plinova iz sektora poljoprivrede u razdoblju 2005-2010. imaju trend laganog rasta, no još nisu blizu nivoa emisija iz 1990. godine.

S obzirom da poljoprivredu BiH odlikuju mala i podijeljena imanja, loša tehnička oprema na imanjima, slabo korištenje agrarnih inputa, procjenjuje se da trenutni utjecaji ovog sektora na okoliš nisu veliki u poređenju s nekim drugim sektorima.

Riblja fauna je relativno dobro istražena u BiH. Akvakultura u BiH najvećim dijelom obuhvata uzgoj slatkovodne ribe vrste Salmonidae (kalifornijska pastrmka, potočna pastrmka i potočna zlatovčica), kao i vrste Cyprinidae (šaran, amur, bijeli tolstolobik i som). Najčešće morske vrste su brancin, komarča i školjke (dagnje i kamenice).

Iako dosta prijeratnih kapaciteta nije u funkciji, uzgoj ribe u BiH, prema navedenom izvještaju, uglavnom slatkovodne, bilježi stalni rast.

(magazinplus.eu)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime