U BiH registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta

0
6

slikac.phpSarajevo – Prema relevantnim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u BiH su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta, rekao je portparol Ministarstva Admir Malagić, najavljujući provjeru tih firmi.

Malagić je potvrdio Srni da mnoge od tih kompanija nisu aktivne, pa će nadležne agencije provjeriti u koje su svrhe formirane, odnosno da li su samo pokriće za dobijanje boravka i kupovinu nekretnina /kuća i placeva/, ili su pokriće i za brojna fizička lica.

Malagić tvrdi da brojka koja se pominjala u pojedinim medijima o pokušaju dovođenja 500.000 Arapa nije tačna i da je, prema informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo bezbjednosti BiH, riječ o nekoliko hiljada lica.

“Nadležne agencije BiH spriječiće svaki eventualni pokušaj zloupotrebe bezviznog boravka i migracionih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona u BiH”, poručuje Malagić.

Prema njegovim riječima, mjere koje preduzimaju nadležno ministarstvo i policijske agencije BiH isključivo su bezbjednosne prirode, tako da se ne radi ni o kakvom sprečavanju dolaska državljana Kuvajta već o ohrabrivanju investitora i turista iz Kuvajta da posjete BiH i ulažu u nju.

Malagić precizira da stranci koji dođu u BiH moraju poštivati zakone te da će nadležne agencije spriječiiti svaki pokušaj zloupotrebe bezviznog boravka i migracionih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona.

Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ saopštila je Srni da “raspolaže određenim obavještajnim saznanjima, koja se odnose na kupovinu zemljišta od lica arapskog porijekla na području opštine Hadžići”.

Sipa je na taj način odgovorila na Srnino pitanje o svojim aktivnostima u vezi saznanja koja se tiču lica arapskog porijekla, koja u sve većem broju kupuju zemlju i poljoprivredna dobra u okolini Sarajeva, u opštinama Hadžići i Ilidža.

“Budući da se radi o interesantnoj pojavi sa bezbjednosnog aspekta, Agencija vrši provjere iz svoje nadležnosti, te u tom smislu ostvaruje saradnju sa drugim nadležnim institucijama”, navodi se u izjavi Srni koju je potpisala policijski službenik Kristina Jozić.

U brojnim medijskim napisima u BiH prethodnih dana moglo se pročitati i čuti da lica porijeklom sa Istoka: Kuvajćani, Saudijci, državaljni Katara i drugi u sve većem broju kupuju zemlju i poljoprivredna dobra u okolini Sarajeva, posebno na Oseniku u Tarčinu, Pazariću i selima iznad Hadžića, kao i na teritoriji Ilidže.

Navodno, osim turističkog kompleksa na Oseniku, u koji Kuvajćani planiraju da ulože skoro 50 miliona KM, na Tinovom brdu iznad Hadžića, Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu “istočnjaka”.

Domicilno stanovništvo ima podijeljena mišljenja o novim sugrađanima, a nerijetko se može čuti da lica arapskog porijekla kupuju zemlju koja je bila u vlasništvu Srba koji su napustili svoja sela.

Može se čuti da Arapi, zbog jezičke barijere, zemlju i nekretnine kupuju putem posrednika i na ime nekih firmi iz Visokog i Zenice.

Na jednoj od sjednica Opštinskog vijeća Hadžići postavljeno je pitanje o masovnoj kupovini zemljišta, a zatraženo je i pojašnjenje koliko je opština profitirala od svega toga, ali načelnik Hamdo Ejubović /SDA/ još nije dao konkretan odgovor.

Poznato je, takođe, da u opštini Ilidža arapski investitori otvaraju turističke i agencije za nekretnine poput “Gulf Travela” u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u ulici Butmirska cesta.

Odmah do hotela “Holivud” na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima, stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog porijekla.

Osim toga, sve je veći broj kafića, prodavnica i drugih poslovnih objekata sa arapskim natpisim u Maloj aleji, na Ilidži, pa čak i u pomenutom hotelu postoji veliki pano o sportsko-rekreacionom kompleksu koji je ispisan arapskim pismom.

(Nezavisne.novine)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime