U BiH postavljen prvi znak “medvjed na cesti – vozači, oprez”

0
270

Foto: Facebook

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnoj cesti Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema JP Ceste FBiH inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon provedene analize stručne službe JP Ceste FBiH i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, tj. znaka upozorenja “medvjed na cesti”, donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak: “medvjed na cesti – vozači, oprez!” uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova. JP Ceste FBiH je postavljanje ovog saobraćajnog znaka izvelo u kratkom roku.

“Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi”, izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik Skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja provodi projekt “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u našoj zemlji.”Pored mrkog medvjeda prostore Krajine nastanjuju i druge dvije vrste životinja koje spadaju u kategoriju velikih zvijeri, a to su vuk i ris. Krajina je poznata kao stanište mrkog medvjeda, a prirodni koridori kretanja medvjeda su presječeni gradnjom saobraćajnica (medvjedi se kreću iz Nacionalnog parka Una ka šumama Grmeča i obrnuto). Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedena na minimum”, naveli su iz organizacije.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime