U BiH 250.000 ljudi radi na crno

0
175

Foto: S. GUBELIĆ     | Na konferenciju nisu došli predstavnici Vlade ni poslodavaca

BiH – Regionalna tripartitna konferencija Pitanje poreza, neformalne ekonomije i korupcije u zemljama zapadnog Balkana – ka boljem upravljanju i demokratskim procesima, okupila je jučer u Sarajevu samo predstavnike sindikata, iako je bilo predviđeno da prisustvuju i predstavnici Vlade i poslodavaca.

Trogodišnji projekt

Konferencija predstavlja završetak trogodišnjeg regionalnog projekta u kojem su učestvovali stručnjaci iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

– Radi se o tri veoma bitne i povezane cjeline – porezi, neformalna ekonomija i korupcija. Neki podaci do kojih se došlo kroz ovaj projekt ukazuju da se najmanje 8,5 milijardi KM godišnje odlije od GDP-a i to je suma koja bi više puta mogla da pokrije međunarodne kreditne aranžmane, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Velka Odžaković, iz Saveza sindikata RS-a, istakla je kako se radi o pitanjima koja su izuzetno značajna za sindikate, te navela podatak da je u RS-u 106 preduzeća ostvarilo dobit veću od 3,5 milijardi KM, iako nemaju nijednog zaposlenog.

– To najbolje govori o tome u kakvom sistemu živimo. Veliki je procent neformalne ekonomije, zapravo rada na crno. Ta neformalna ekonomija je veća od jedne trećine BDP-a u BiH i to je ono što treba da zabrine naše vlasti i čime trebaju da se bave. Procjena je također da u BiH više od 250.000 radnika radi na crno, a radom na crno smatra se i neplaćeni prekovremeni rad, kazala je Odžaković.

Sličnosti

Predstavnik sindikata iz Srbije Branislav Čanak kazao je da postoje velike sličnosti u regionu kada su ove tri teme u pitanju, što je opredijelilo učesnike u ovom projektu da pokušaju naći zajednička rješenja koristeći pozitivna iskustva i uz uvažavanje specifičnosti svake zemlje.

Martin Hutsebaut, EU ekspert, kazao je kako su istraživanjem utvrdili da su poreski sistemi u zemljama zapadnog Balkana nepravedni i nedjelotvorni zbog načina kako su uređeni (preveliki udio indirektnih poreza u ukupnim prihodima opće države) kao i zbog nedjelotvornosti u sistemu prikupljanja poreza (poreska prevara i utaja poreza, slaba finansijska disciplina i prevara u sistemu socijalnih doprinosa).

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime