U “BH-Gas” bez konkursa primljeno 14 novih radnika

0
240

131122bh-gas_sepoSarajevo – Uprava državne kompanija “BH-Gas”, uprkos upozorenjima revizora Ureda za reviziju Federacije BiH, zaposlila je u posljednjih nekoliko mjeseci 14 osoba, i to bez objavljenog konkursa. Ovakav postupak grubo je kršenje pravilnika.

Šest pravnika

Kako tvrdi naš izvor iz ove kompanije, zaposleni su mahom rodbina i prijatelji SDP-ovog kadra.

– U firmu je zaposleno 14 osoba, od toga deset bez objavljenog javnog poziva, a četiri osobe rade po ugovoru na djelu. Po dolasku generalnog direktora Adnana Krese, u “BH-Gasu” radila su dva pravnika, a on je zaposlio još četiri. Nepojmljivo je da u jednoj ovakvoj državnoj kompaniji radi šest pravnika. “BH-Gas” ima 44 uposlenika – kaže naš izvor.

Struktura novozaposlenih

– 10 ugovora u radu
– 4 ugovora o djelu

 

Tako je u 2013. izvršni direktor “BH-Gasa” Ismet Šepo u ovu kompaniju zaposlio i svoju kćerku. Među novozaposlenim radnicima u “BH-Gasu” je i supruga tjelohranitelja premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP), kao i sin bivšeg premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića (SDP).

– Ništa im nije značilo upozorenje revizora, koji su jasno kazali da je i zapošljavanje tri nova čovjeka u 2011. bilo nezakonito. Nastavili su i dalje zapošljavati – dodao je naš izvor.

U revizorskom izvještaju, između ostalog, navedeno je da su im prezentirani samo zaključeni ugovori o radu s novouposlenima, tako da ne mogu potvrditi da je izbor zaposlenika u skladu s važećim aktima. Revizori su posebno istakli da je izmjenama i dopunama Statuta od 27. novembra 2012. godine, utvrđeno da društvu nije dopušteno zapošljavanje bez objavljivanja javnih konkursa.

Primljeni uposlenici

Revizorima čak nije prezentirana ni dokumentacija da su primljeni uposlenici ispunjavali uvjete u pogledu školske spreme i radnog iskustva koji su propisani Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta. No, u ovoj kompaniji kazali su da su sva nova zapošljavanja vršena u skladu s postojećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji te da su ispoštovali odredbe zakona i internih akata društva.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime