U Beču promovirana Enciklopedija sandžačko-bošnjačke književnosti

0
7

IMG_3866Austrija – Zajednica Sandžačke dijaspore u Beču, organizovala promociju Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnosti autora dr Jahje Fehratovića.  Na promociji pored autora,  prisustvovao je i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

Jako je važno da čovjek razmišlja u dva smjera, smjeru svijesti i smjeru razmišljanja o sebi. Nikada ne treba da zaboravimo ko smo, odakle dolazimo, da čuvamo naše parče zemlje, naš Sandžak, da brinemo o našoj lijepoj domovini Bosni, da razvijamo vjerski, nacionalni i kulturni identitet, i da djelujemo na tom polju, samo su neke od poruka ljudi iz dijaspore koje je prenio u ime svojih ljudi, svojih džematlija Mithat ef. Mujović.

Autor Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnosti  književnosti, dr. Jahja Fehratović, zahvalio se domaćinima na toploj dobrodošlici i poručio:

,,Mi  imamo potrebe da čuvamo, njegujemo i izgrađujemo naš identitet. A u tom identitetu, jedna od važnih stavki je nacionalna književnost, odnosno nacionalni jezik. Iz tog razloga je i nastao ovaj projekat sa težnjom i nijetom da ono sto jesmo mi Bošnjaci, Bošnjaci Sandžaka pokušamo objediniti to u knjizi koju ćemo prenijeti generacijama koje dolaze-poručio je auto djela dr. Jahja Fehratović.

Sandžački muftija je poručio da ga jako raduje što bošnjački narod ima budućnost. Muftija se osvrnuo na teška vremena kroz koja su Bošnjaci morali proći krajem dvadesetog stoljeća, tačnije 90-tih godina, i naglasio da je narod  na žalost veoma krvavo zaustavio svoje propadanje .

,,Svaki čovjek, iole ozbiljan, svaka porodica, nacija, uvijek se bavi onim što je neophodno. I kada analizirate svoje djelovanje shvatićete da ne radite uvijek samo ono što volite, nego uglavnom radite sve što morate…

Na pitanje šta to Bošnjaci kao brojčano mali a historijsko i tradicionalno veliki narod mogu ponuditi svijetu Muftija je rekao da mogu ponuditi svoje genijalce i kreativne ljude kojih među Bosnjacima ima mnogo i samo ih treba otkriti…

,,Da li Bošnjaci u svijetu, na Balkanu mogu biti bitan ekonomski faktor, odmah da vam kažem ne mogu, ne samo Bošnjaci nego niti jedan narod…“

Nakon promocije, imam u jednom od Bošnjačkih džemata u Beču, Mithad ef. Mujević je održao kratko predavanje zbog čega je ime ovom džematu Et Takqwa. Također je napomenuo da je daleko bitniji cilj da svaka bošnjačka kuća mora biti mjesto u kojem se mora raditi na odgoju, imati osobine mesdžida u kojem otac sa suprugom i djecom obavlja namaze i na taj način čuva svoju porodicu od ovodunjalučkih iskušenja.

IMG_3833 IMG_3836 IMG_3845 IMG_3850 IMG_3854

SANA – Dženefa ZećovićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime