U B. Novom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda

0
2

U B. Novom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda

Banja Luka – Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske(RS) za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je da u zaključcima Narodne skupštine RS-a, usvojenim 10. decembra 2015., nakon razmatranja usmene informacije entitetskog ministra unutrašnjih poslova o aktivnostima SIPA-e u općini Novi Grad/Bosanski Novi i zaključcima Vlade RS-a, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je ranije ovome Vijeću zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s navedenom zaključcima.

Istakali su da se povreda vitalnog interesa bošnjačkog naroda očituje u tome što se istim zaključcima derogira Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, a time i mnogobrojni sporazumi koje je SIPA zaključila s međunarodnim organizacijama, kao i Zakon o sudu BiH, Zakon o tužilaštvu BiH, te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Njima se, navodi se u zahtjevu, derogira državna nadležnost i dovode u pitanje međunarodni sporazumi iz oblasti bezbjednosti koje je potpisala BiH.

Podnosilac zahtjeva je, između ostalog, i mišljenja da Odluka Vlade RS-a o “prestanku saradnje“ sa sudskom vlašću države BiH predstavlja najgrublje kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i to da će zabranom Bošnjaci u Republici Srpskoj biti pod izuzetnim pritiscima i s pravom se osjećati ugroženim.

Vijeće Ustavnog suda RS-a je odlučilo da osporenim zaključcima nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Kako je danas saopćeno, Vijeće je ocijenilo da sadržaj osporenih zaključaka ne predstavlja materiju koja se odnosi na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda definisanih Ustavom RS-a.

Također, Vijeće je ocijenilo da se osporeni zaključci ne mogu smatrati pitanjem vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda u RS-u posebno, jer se odredbe zaključaka jednako odnose na svakog građanina i ne sadrže nacionalne odrednice, te se ne mogu dovesti u vezu s povredom vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

U odnosu na navode podnosioca zahtjeva, kojima se izražava bojazan i pretpostavka o budućoj saradnji institucija na nivou BiH i mogućem nepoštovanju međunarodnih sporazuma, Vijeće je ocijenilo da isti nisu pravno relevantni za pitanja povrede vitalnog nacionalnog interesa.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime