U aprilu Sarajevski sajam knjiga: Cilj je da se profiliraju domaći autori

0
4

f27199b6488348e78a6129379352e0a0Sarajevo  ̶  U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom 27. Sarajevskog sajma knjiga i 13. Bijenala knjige koji će biti održan narednog mjeseca u glavnom bh. gradu, na kojoj je istaknuto da pripreme teku prema planu i da će ovogodišnji Sajam potvrditi status najznačajnije manifestacije iz ove branše u BiH.

Ovogodišnji sajam knjiga će se održati od 22. do 27. aprila u Centru “Skenderija” u Sarajevu.

Tim povodom direktor KJP Centar Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da je Sarajevski sajam knjiga postao brend.

“Centar Skenderija uspješno se bavi organizacijom sajmova preko 40 godina, a posebno smo ponosni na projekt Sajma knjige koji je postao brend i sinonim uspješne manifestacije. Sarajevski sajam knjige je produkt saradnje sa partnerom TKD Šahinpašić. Ovo obraćanje želim iskoristi da najavim i nastanak saradnje sa Udruženjem izdavača i knjižara BiH. Ovaj sajam nije isključivo mjesto gdje izdavači izlažu svoja djela i mjesto gdje se mogu kupiti knjige, ovaj sajam je i mjesto gdje se dešavaju promocije djela i autora. Kao organizator, na osnovu pristiglih prijava, zadovoljni smo odvijanjem priprema ovog sajma”, rekao je Bećirović.

Ajdin Šahinpašić, direktor TKD “Šahinpašić”, je istakao da se na ovogodišnjem sajmu očekuje isti broj izlagača i štandova kao i prošle godine.

“Kretat ćemo se u okvirima prošlogodišnjeg sajma u smislu broja izlagača, broja štandova. Ono što je važno za građane je da je ulaz besplatan. Očekujemo veliki broj posjetilaca da ovo potvrdi status najznačajnije kulturne manifestacije u našoj branši u BiH. Imamo kolege iz regiona koji su potvdili svoje učešće. Glavni bh. izdavači i knjižari su isto tako potvrdili svoje učešće”, kazao je Šahinpašić.

Istakao je da je TKD “Šahinpašić”, kao organizator ove manifestacije, sklopila sporazum o saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara BiH kao i sa Fondacijom “Kemal Bakaršić”. Dodao je da je cilj svih predstojećih sajmova knjiga da se na štandovima nađu djela stranih autora, ali i da se profiliraju domaći autori.

Ismo Hebibović, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, iskoristio je priliku da pozove domaće izdavače i knjižare da učestvuju na sajmu knjiga.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Kemal Bakaršić” u Sarajevu Dragan Marković je istakao kako će u programa sajma biti održan i 11. ICSL – Međunarodni susreti bibliotekara slavista pod naslovom “Bibliotekarstvo i intelektualne slobode” u periodu od 24. do 26. aprila

Osim toga, program sajma će se sastojati od promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora, organizacije okruglih stolova i stručnih skupova iz oblasti knjižarstva i književnosti, susreta sa laureatima književnih nagrada, dječijih radionica, prodaje knjiga po povoljnim cijenama i dodjele nagrada za više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime