U 88 osnovnih škola TK je danas provedena eksterna matura

0
1

image

Tuzla – Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu danas su polagali eksternu maturu.

Rezultati testiranja trebali bi biti poznati do večernjih sati.

To podrazumijeva provjeru znanja učenika završnih razreda iz svih predmeta. Prije mjesec dana je PPZ Tuzlanskog kantona obavio i probnu maturu kao pripremu sproveđenje današnjeg testiranja osnovaca.

Četiri i po hiljade maturanata osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu danas su polagali eksternu maturu. Ove godine prvi put matura je obavezna u svim osnovnim školama. Rezultat maturskog ispita izražen procentualno vrednovat će se prilikom upisa u srednje škole.
Vlada Tuzlanskog kantona uvrstila je eksternu maturu u jedan od prioriteta u svom programu rada, potvrdivši to i u najnovijem Zakonu o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona. “Izuzetno smo ponosni na čitav ovaj proces koji je odrađen i već evo možemo reći da traje tri i pol godine. Prvo sa probnim maturama koje su trajale prethodne tri godine i evo sada sa jednom zvaničnom maturom.

Naravno pokušali smo misliti na sve detalje, da ova matura što bezbolnije prođe, kako za djecu, ali i za ostale zainteresirane strane koje su uključene direktno u ovaj obrazovni proces. Nadamo seda će proći najbolje, pokušali smo dakle i djecu i sve pripremiti da je ovo samo jedan od testova koji ih čeka u životu i da ovo ne treba biti nikakav strah”, istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Cilj eksterne mature je priprema đaka za srednju školu, a obavezna je za sve učenike završnih razreda svih 88 osnovnih škola TK.

(fokusmagazin.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime