U 22 opštine u RS-u ne postoje vrtići

0
1

Foto: faktor.ba

Banja Luka – U čak 22 opštine u Republici Srpskoj ne postoje predškolske ustanove, što je zabrinjavajuće i otežavajuća okolnost za sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u tom bh.entitetu.

Trenutno je oko 8.500 djece u RS uključeno u organizovano predškolsko vaspitanje i obrazovanje, što predstavlja oko 14,5 posto ukupnog broja djece predškolskog uzrasta.

U Nacrtu strategije razvoja obrazovanja u RS-u, koju će poslanici Narodne skupštine RS razmatrati na sjednici 8. decembra, priznaje se da je sasvim očigledno da je, u odnosu na okruženje i Evropu, veoma skromna obuhvaćenost djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u RS-u.

Tvrdi se da je godinama ovaj podsistem ozbiljno zanemaren, potcijenjen u pogledu mogućnosti doprinosa kvalitetnijoj podršci vaspitanju i obrazovanju u cjelini i općim društvenim vrijednostima.

U 2014. godini, u 43 lokalne zajednice u RS-u funkcionisala je 41 ustanova u javnom i 48 ustanova u privatnom sektoru, od kojih su dvije osnovane od strane vjerske zajednice.

Važno je napomenuti da je u nekim sredinama izraženija privatna inicijativa za osnivanje ovakvih ustanova (Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža), dok jedinice lokalne samouprave još nisu obezbijedile uslove za osnivanje predškolskih ustanova u javnom sektoru.

S druge strane, u nekim sredinama postoji po nekoliko predškolskih ustanova u privatnom i javnom sektoru (Banja Luka, Bijeljina, Prnjavor, Gradiška).

“Evidentno je i da, u nekim jedinicama lokalne samouprave, sudeći po broju predškolske djece, postoji izrazita potreba za gradnjom objekata predškolskih ustanova ili adaptacijom praznih školskih prostora, za potrebe predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Vukosavlje, Osmaci, Oštra Luka, Petrovo, Ribnik, Rudo, Han Pijesak, Kalinovik, Jezero, Donji Žabar i Pelagićevo)”, navodi se u ovom dokumentu.

Međutim, zbog značajnog pada nataliteta i broja djece u ovim sredinama dobro rješenje bi bile mješovite predškolske grupe, a u slučajevima udaljenih seoskih područja povremeno uključivanje predškolske djece u aktivnosti najbliže predškolske ustanove ili škole kroz druge vidove društveno organizovanog vaspitanja i obrazovanja.

Usvajanjem Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ova oblast je pozicionirana kao prva stepenica procesa vaspitanja i obrazovanja na putu cjeloživotnog učenja.

(FENA/abrasmedia.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime