U 2017. godini očekuje se ekonomska samoodrživost Međunarodnog aerodroma Tuzla

0
3

Tuzla – Međunarodni aerodrom Tuzla od 2008. godine zvanično egzistira kao nezavisno privredno društvo koje je odlaskom Međunarodnih snaga ostalo bez opreme, instalacija i kadrova. Vremenom se i tuzlanski aerodrom razvijao, te osam godina poslije možemo govoriti o povećanom broju zaposlenih, razvoju infrastrukture u i oko Aerodroma. Da se Međunarodni aerodrom razvija u pozitivnom smjeru potvrđuje i činjenica da se broj putnika iz mjeseca u mjesec povećavao, te je tokom 2015. godine zabilježeno 259 hiljada putnika koju su koristili usluge tuzlanskog aerodroma. U ovoj godini planiran je zanačajan broj investicionih projekata. Bolja opremljenost ali i izgradnja prilaznih svjetala još uvijek su u fokusu.

„Aerodromu nedostaje razvoj cargo saobraćaja i značajan dio cargo opreme. Uređaj za utovar paleta, nabavka paleta, kontejnera za avione itd. Naravno i konačno opremanje naše spasilačko-vatrogasne jedinice“ , pojasnio nam je Enver Jukanović, v.d. izvršnog direktora za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.
Dodatno uređenje u krugu terminala, zatim rekonstrukcija prilaznog puta Aerodromu također je jedan od ciljeva u 2016. Jukan tvrdi da bi tuzlanski aerodrom zaista mogao biti pokretač privrednog razvoja TK, ali i dominantna konkurencija u odnosu na ostlale aerodrome u BiH. Nova zapošljavanja kao i nove destinacije uz kvalitetne dogovore sa Wizz Air-om nisu isključena.

„Uvođenjem novih linija ili novih destinacija koji su nama orjentacija prema Istoku, Istanbul, Bliski Istok itd, da li u cargo ili putničkom saobraćaju će nama iziskivati potrebu dodatnog broja ljudi, jer su to novi servisi za koje je potrebna i nova radna snaga“ , tvrdi Jukanović.

Osim zapošljavanja, Aerodrom oko sebe treba da angažuje i slične biznise, kao što je taxi prijevoz, turizam, ugostiteljstvo, a ako se razvija u cargo pravcu onda to prati i razvoj privrede, ali i određenih tehnologija koje mogu podnijeti cijenu avio prijevoza. Vlada TK za razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla u ovoj godini namijenila je oko 600 hiljada KM, a cilj je da u narednom periodu Aerodrom postane ekonomski samoodrživ.

„Mi očekujemo da ovo preduzeće ovakvim intenzitetom, ovo jeste ekstreman intenzitet razvoja, ali ako nastavi i u pola ovakvim intenzitetom, ja očekujem da će Međunarodni aerodrom Tuzla postati samoodrživ već naredne godine“, pojašnjava Jukanović.

Očekivanja Jukanovića su da će naredna, 2017. godina biti završena sa pozitivnim rezultatom. Namjera je osloboditi Budžet TK subvencija za rad Aerodroma, te sopstvenim sredstvima nastaviti izgradnju nedostajuće, rekonstrukciju postojeće infrastrukture, kao i nabavku nedostajuće opreme.

(rtvslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime