U 2016. u FBiH u promet neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa

0
4

5650a233-4b04-454e-87b2-187b0a0a0a64-sarajevska-zaobilaznica-718x446Sarajevo – U Federaciji BiH u 2016. neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa, potvrđeno je u Javnom preduzeću Autoceste FBiH.

Radovi koji su u toku neće biti okončani u 2016. i otvaranje novih kilometara autoputa na Koridoru 5C možemo očekivati tek krajem 2017. godine.

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH trenutno je u fazi okončanja procedure dodjele ugovora za dva LOT-a na dionici Počitelj-Međugorje, čija je ukupna dužina 11,07 kilometara čime se nastavlja sa izgradnjom autoputa A1.

Na ovoj dionici se nalazi i najduži most na koridoru 5C, most Počitelj, dužine jedan kilometar. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje je oko 200 miliona KM, a sredstva je obezbijedila Evropska investicijska banka.

Nakon potpisivanja ugovora, rok za završetak radova na izgradnji južnog dijela koridora 5C je 30 mjeseci.

Također, početkom 2017. godine nastavljaju se radovi na dionici Svilaj-Odžak, u dužini od 10 km, a koji podrazumijevaju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije. To bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, a otvorenje se očekuje krajem 2017. godine.

Početkom naredne godine aktivirat će se još dva gradilišta, odnosno krenut će radovi na izgradnji dionica Počitelj – Buna (7,2 km)

U zeničkoj regiji aktivna su dva gradilišta ukupne dužine osam kilometara, dok se završetak radova očekuje do kraja ljeta 2018. godine, potvrđeno je za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Hamed Ramić, vlasnik građevinske kompanije Euro-Asfalt ranije je za Klix.ba rekao da je izgradnja autoputa faktički u zastoju u proteklih 18 mjeseci što je imalo negativan utjecaj na bh. građevinare.

“Već godinu i pol prekinut je proces izgradnje autocesta i to je prouzrokovalo propadanje mnogih kompanija, koje su se tokom prethodnog ciklusa gradnje autoputa pripremale za dalju gradnju, nabavile potrebnu opremu, zadužile se kod banaka i slično. Zastoj u gradnji prouzrokovao je probleme sa kojima se veoma teško, gotovo nemoguće, nositi”, rekao Ramić.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime